PLODNOSTNE MOTNJE GOVEDA />

Reprodukcijske težave so med najpogostejšimi vzroki za prezgodnje izločanje krav iz črede in velike ekonomske izgube. Ob neprimernem, nezadostnem zaužitju hranil, nujno potrebnih za normalen reprodukcijski cikel, živali ne preidejo v normalen plodnostni cikel ali pa se pojavijo druge plodnostno - zdravstvene motnje. 

Hrana pri kravah molznicah je pogosto prilagojena za proizvodnjo kvalitetnega mleka in na zdravo, normalno vzrejo telet. Oboje je mogoče le s skrbno nadzorovano kvaliteto surovin in hranil v krmi – potrebne so redne analize in odkrivanje morebitnih toksinov in primanjkljajev v krmi. 

Izostanek potrebnih mineralov (npr. beta karoteni ) ali prisotnost strupov (mikotoksini ) močno vpliva na reprodukcijski cikel in splošno zdravstveno stanje živali. 

Zakaj pride do problemov?

Reproduktivni organi (jajčniki, maternica, idr.) so zelo dojemljivi za toksine in bolezni. 

Za dobro delovanje reproduktivnih organov in splošno odpornost živali so potrebne zadostne količine antioksidantov, mineralov in vitaminov, zlasti selena in vitamina E ter betakarotena. Betakaroten imenujemo tudi vitamin plodnosti. Primanjkuje ga živalim, ki so krmljene s konzervirano krmo (vsebnost v koruzni silaži je izredno nizka, v travni silaži se vrednosti prepolovijo). 

Vitamin E in Selen pa sta poznana po sinhronem dvigu plodnosti in kot dodatka v prehrani vplivata na normalen plodnostni cikel in normalen razvoj zarodka. Ob pomanjkanju vitamina E in selena prihaja do abortusov, mišičnih bolezni plodu, oslabelosti teleta, zaostajanja posteljice in mastitisov.

Betakaroten prehaja v folikel jajčnika in izboljša kakovost samega folikla.  Dokazano vpliva na izboljšanje reprodukcijskih rezultatov krav molznic. 

Selen je ključen pri normalnem razvoju tkiv in delovanju celic. Živali ga v naravi v majhnih količinah zaužijejo s travo in različnimi rastlinami. Se pa le kratek čas skladišči v jetrih živali in ga je zato potrebno redno vnašati v organizem.

Kakšna je rešitev?

Kombinacija teh nujnih mineralov in vitaminov je združena v izdelku Lek Veterine - Kravimin Repro. Mešanica je prilagojena visoko produktivnim kravam molznicam, ki s svojo visoko mlečnostjo in vzrejo telet, nujno potrebujejo dodatke v prehrani.

Kraviminu Repro so razmerja vitaminov in mineralov prilagojena dnevnim potrebam organizma.

Polagamo ga poleg običajne dopolnilne krmne mešanice (npr. Kravimina® 6000, Kravimina® 8000). Uporabo priporočamo v času od treh tednov pred telitvijo do uspešne osemenitve oz. do 100. dneva laktacije.

Doziranje je enostavno, h krmi se doda le 50 do 70 g Kravimina Repro na dan, na žival.

S Kraviminom Repro se lahko izognete težavam s tihimi pojatvamizapoznelimi ovulacijamizgodnjim odmiranjem zarodkovpredolgo dobo med telitvami in slabimi indeksi osemenitve.

Ponudbo izdelkov za zdravje goveda lahko najdete na naši spletni trgovini:

https://www.lek-veterina.si/govedo

Delite s prijatelji na: