ZAŠČITA PRED MUHAMI />

RAZVOJNI KROG MUH:
kdaj začeti obrambo pred njimi?

Sezona aktivnega razvoja žuželk je pred vrati, zato je pomembno da se pripravimo na uspešne preventivne ukrepe in omejevanje le teh v objektih, kjer so žuželke nezaželene. 

Poleg ustrezne higiene lahko poskrbimo za uspešen program bio-varnosti in učinkovito preventivo. Zgodaj spomladi, ko je število muh še majhno, jih lahko z malo truda tudi uspešno ustavimo. Z nadaljnjo pravilno uporabo insekticidov pa preprečimo, da bi se razmnožile v prevelikem številu.

Za zatiranje domačih in hlevskih muh je ključno, da to začnemo še ko so v razvojnih fazah. Samo načrtno, temeljito in sistematično zatiranje muh bo dalo učinkovite rezultate.

Muha ima popoln razvojni krog (jajčece, ličinka, buba, odrasla muha). Poleti, ko so temperature visoke, poteka razvoj zelo hitro in od jajčeca do odrasle muhe preteče le 7-14 dni. Odrasla muha se je po približno tednu dni že sposobna razmnoževati, v povprečju pa je življenjska doba domače muhe 3 do 4 tedne.

Ena muha lahko v tem času izleže tudi do 500 jajčec. V nekaj tednih se lahko tako iz ene same muhe razvije do 250 000 odraslih muh!

Muhe so tudi vmesni gostitelj različnih bolezni in zajedalcev domačih živali. Globalno gledano, povzročajo ogromno gospodarsko škodo. Zaradi vznemirjanja in pikanja živali, zlasti pri hranjenju, so izgube pri prireji živali znatne. 

Na primer zaradi nadlegovanja, ki ga povzročajo muhe, lahko živali zaužijejo do 15% manj krme, proizvodnja mleka pa se lahko zmanjša tudi do 20%. Muhe pa prenašajo tudi povzročitelje mnogih bolezni, kot so salmoneloze, tifus, kolera, tuberkuloza, vranični prisad, kolibaciloza, prašičja kuga, itd.

Za uspešen način zatiranja muh se je potrebno poleg temeljitega čiščenja in mehaničnih ukrepov posluževati tudi kemičnih sredstev, kamor prištevamo insekticide. 

Glede na njihovo delovanje poznamo adulticide, ki zatirajo odrasle muhe, in larvicide, ki uničujejo ličinke muh. K uspešnim larvicidom štejemo tudi izdelek Neporex.

INSEKTICID NEPOREX®je v obliki granul in je namenjen za zatiranje ličink muh. Deluje na ličinke hišne in hlevske muhe. Preprečuje razvoj muh iz larv in je ključnega pomena pri obrambi pred hitrim razmnoževanjem muh. 

Uporaba larvicidov se priporoča že od zgodnje spomladi (marec, april) in nato ponovno tretiranje na vsakih 4-6 tednov. Uporabljamo ga na mestih, kjer se ličinke muh pojavljajo najpogosteje (vlažni koti v hlevih, v gnoju…).

Za preprečevanje razvoja odpornosti muh na ta sredstva se priporoča »kolobarjenje« z insekticidi in prekinjanje življenjskega kroga muh s kombiniranjem uporabe larvicidov in adulticidov. 

Več produktov najdete na naši spletni strani: 

 https://www.lek-veterina.si/biocidi-in-ostali-izdelki/insekticidi

Delite s prijatelji na: