Ali ste vedeli...

... da vročinski stres vpliva tudi na plodnost? Splošno znano dejstvo je, da se krave poleti težje obrejijo.

Ključen vzrok slabe plodnosti je enostavno povedano pregrevanje živali. V obdobju visokih temperatur se zaradi motenj v odvajanju toplote telesna temperatura živali dvigne nad normalno (hipertermija), kar pa pomembno vpliva na fiziološko dogajanje v celotnem organizmu in negativno vpliva na plodnost.

Vročinski stres zmanjša intenzivnost in čas trajanja pojatve. Spremembe v seksualnem obnašanju krav pripisujejo dvema vzrokoma: zmanjšanemu gibanju in nizki količini hormona estradiola. Pogosto rejci znake pojatve  spregledajo in menijo, da se krave ne gonijo.

Vročinski stres negativno vpliva na razvoj foliklov na jajčnikih, nekako omejuje njihovo rast in razvoj. Nastajajo folikli, ki so manjši, slabše kakovosti in izločajo manjše količine estradiola. Zaradi nizke količine estradiola je trajanje estrusnega cikla in same pojatve daljše. Motena je tudi ovulacija. Lahko se zgodi, da do ovulacije sploh ne pride in na jajčnikih ostanejo ciste ali pa ovulacija zakasni, zato se poslabša uspešnost osemenitve.

Ovulirano jajčece iz slabšega folikla tudi samo kaže slabše kvalitete. Tako jajčece kaže nižjo sposobnost oploditve zato je za uspešno oploditev potrebno več osemenitev. Tudi če se oplodi pogosteje kmalu odmre.

Visoke temperature negativno vplivajo tudi na kvaliteto semenčic pri bikih. Neposredni vpliv bika na uspešnost reprodukcije pri kravah je najbolj opazen v čredah z naravnih pripustom. Vročinski stres zmanjša koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona. Posledično ima bik slabši libido (spolni nagon) in v modih producira manj semenčic, oploditvena sposobnost teh semenčic pa je slabša.

Ker ima v času vročinskega stresa hlajenje organizma prednost, je kroženje krvi in s tem oskrba s kisikom in hranljivimi snovmi spremenjeno. Prizadeti so predvsem notranji organi in maternica. Ker se kri razporedi na površino telesa se zmanjša preskrba zarodka s hranili. Posledica zmanjšanega pretoka krvi skozi maternico so motnje pri ugnezdenju oplojenih jajčnih celic in motena preskrba zarodka, ker je lahko tudi razlog za smrt embrija. Zaradi motene preskrbe s hranilnimi snovmi, kari omejuje rast plodu, poleti opisujejo telitve lažjih telet.

Dogodijo se tudi spremembe v ješčnosti. Živali pojedo manj suhe snovi krme in so posledično slabše oskrbljene z vsemi nujno potrebnimi hranilnimi snovmi, kar pa omejuje izločanje hormonov in negativno vpliva na vsa reprodukcijska dogajanja v organizmu. Če so krave oskrbljene s hranilnimi snovmi pod optimumom, ugotavljamo slabo razvite folikle, slabšo kvaliteto jajčnih celic, estrus je šibko izražen, veliko je zgodnje embrionalne smrtnosti in rojevajo se lažja teleta. Zaradi pomanjkanja energije se podaljša obdobje negativne energetske balance po teliti, kar je še posebej izrazito pri višje proizvodnih živalih. 

Delite s prijatelji na: