Vprašanje:

Doma redim kokoši nesnice in nekaj okrasne perutnine, in pri enoletnih in dvoletnih kokoših na nogah odstopijo luske, t.i. apnene noge.
Čistimo 2x tedensko, slama na gnezdih se redno menjava, bolj čisto kot je, skoraj več ne more biti. Kokošim namažem noge z olivnim oljem, in je nekaj časa dobro, potem pa se zopet pojavi. Čez dan so kokoši v izpustu. Prosim za nasvet, kako naj se tega znebim.

Odgovor:
Bolezen poapnelih nog povzroča garjavec Cnemidocoptes sp. Odrasel parazit je dolg 0,5 mm in živi pod luskami na nogah. Tam rije po koži in povzroča kožno vnetje- vnetni eksudat, ki nastaja in se izceja iz kože se strjuje in nastajajo debele bele naslage na nogah. Kokoši noge srbijo, včasih težko hodijo, tudi šepajo, ker lahko pride do deformacije okončin in prstov. Zajedalec se prenaša  s stiki med kokošmi.

Zdravljenje prizadetih živali je precej težavno, saj je zajedalec pod luskami, obenem ga varuje plast naslage, da zdravilna učinkovina ne more do njega. Prizadete živali je potrebno odstraniti iz jate, da se bolezen ne prenaša ali pa  jih vse zdraviti, če se za to odločimo. Kurnice je treba očistiti in razkužiti, zlasti še grede, na katerih kure stojijo.

Na voljo so različni pristopi zdravljenja - pršenje z insekticidno raztopino, potapljanje nog v takšno raztopino, mazanje nog z oljem (parazita zaduši),... Antiparazitika, ki bi ga aplicirali v samo telo živali (perutnine), in ki bi bil registriran za uporabo pri perutnini, na slovenskem trgu ni. Nekateri se poslužujejo preparatov za male živali (kožne kapljice), ampak to je seveda zdravljenje na lastno pest, kajti že prva težava pri takšni uporabi je vprašanje doziranja (zdravilna učinkovina pri predoziranju lahko poškoduje notranje organe in povzroči pogin), druga pa je vprašanje dolžine karence za jajca. Ker preparat ni registriran za uporabo pri kokoših, je tako vprašanje varnosti za živali ob uporabi le tega veliko, tako doziranje in karenca pa ostajata neznana. Potrebno se je nekako znajti na svoj način, svetujem obisk na veterinarski postaji z lekarno, kjer morebiti najdete kakšen učinkovit insekticid za zunanjo uporabo, ki bo zreduciral število parazitov in preprečeval vsaj nastanek kliničnih znakov. Pred nanosom odstranite plast naslag, kolikor je pač mogoče, da lahko pripravek bolje deluje.

Delite s prijatelji na: