Kako obvarovati domače živali pred kemikalijami škropiv in strupov?

Sezona vrtnarjenja je v polnem teku. Predvsem ženske si želijo imeti na svojem vrtu lepe cvetoče vrtnice in vrt brez plevela, zato si velikokrat pomagajo z različnimi kemikalijami ter strupi (npr. proti polžem). Vendar, če imate hišnega ljubljenčka, je s temi potrebno biti še previdnejši kot sicer. Kako jih obvarovati, da ne pride do tragedije zaradi uporabe teh sredstev, si preberite v nadaljevanju.

ŠKROPIVA

Strokovnjaki priporočajo, da bi se naj lastniki ljubljenčkov izogibali različnim pesticidom. Če se ne izogibajo, jih je obvezno potrebno zaščititi pred kemikalijami. Manj škodljivi so herbicidi, zato, če je le možno, raje uporabite le-te, vendar nikakor pa niso neškodljivi. Tudi ti lahko povzročijo različne nevšečnosti, če jih žival zaužije. Najbolje je, da jih imate nekaj časa po škropljenju zaprte v notranjih prostorih oz. nekje, kjer ne bodo mogli priti v stik s tem.

Tipični znaki zastrupitve s kemikalijami so: bruhanje, driska, epileptični napadi, odpovedi organov, kar pa lahko pri nepravočasnem zdravljenju privede tudi do smrti. Študija, ki je bila opravljena, je pokazala, da kužki, ki živijo v domovih in so bili dolgoročno izpostavljeni različnim kemikalijam, so 4.4-krat pogosteje zboleli za rakom na mehurju.

STRUPI ZA GLODALCE IN DRUGE ŠKODLJIVCE

Imenujemo jih tudi rodenticidi, kemijsko pa so to derivati kumarina. Je ena najpogostejša oblika zastrupitev pri psih in mačkah. Najhujše zastrupitve se zgodijo, če živali zaužijejo zaloge strupa, za zastrupitev pa zadošča že zaužitje ene zastrupljene miši ali podgane. Rodenticidi imajo precej dolgo delovanje, saj so podgane zelo pametne živali in strupa ne bi pojedle, če bi opazile, da je podgana, ki je (zastrupljeno) hrano jedla, poginila. Učinkujejo tako, da v organizmu preprečijo strjevanje krvi in poškodujejo krvne kapilare. Znaki zastrupitve pri psih in mačkah se lahko pokažejo takoj, največkrat pa šele po nekaj dneh (odvisno od vrste in količine zaužitega strupa). Kažejo se kot slabotnost, potrtost, lahko sta prisotna tudi kašelj in težko dihanje. Pojavijo se notranje krvavitve (v prsno in trebušno votlino), iztrebek je lahko črno obarvan zaradi primesi krvi in tudi urin je lahko krvav. Zaradi motenj v strjevanju krvi so možne krvavitve iz manjših ran, nosu ali dlesni. Včasih lastniki opazijo krvavo slino. Veterinar pri pregledu opazi bledost in krvavitve iz sluznic, zastrupitev pa potrdi s preiskavo krvi. Za zastrupitev obstaja specifičen protistrup – sintetični vitamin K, ki ga pacient dobi v obliki injekcij več dni zapored. Vendar moramo ukrepati hitro, da je zdravljenje uspešno. Ob močnejših krvavitvah in hudi anemiji običajno žival potrebuje tudi transfuzijo krvi ali plazme.

STRUP ZA POLŽE

Največja možnost, da se bo hišni ljubljenček zastrupil s takim strupom je, kadar ga sprehajamo v bližini vrtov, na katerih se uporabljajo organofosfatne in karbamatne pripravke za odganjanje (uničevanje) polžev. Zastrupitev povzročijo že zelo majhne količine (zadošča že zrnce ali dve). Znaki se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje urina in driska.
Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično pride do zadušitve. Obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je žival zaužila takšen pripravek, moramo čim prej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

Delite s prijatelji na: