MIKOTOKSINI V ŽIVILIH />

Čeprav nobeden lastnik hišnih ljubljenčkov ne želi razmišljati o tveganju mikotoksinov v hrani, je pomembno vedeti, na kaj je treba paziti, da zagotovimo zgodnje ukrepanje ali da se mikotoksinom v celoti izognemo.

Produkte plesni – mikotoksine –  lahko najdemo v različnih hranah za živali, ki vsebujejo žita, rastlinske surovine, meso, ali druga živila živalskega izvora (jajca, mleko in mlečni izdelki).

O pojavljanju mikotoksinov v rastlinah smo že pisali v prejšnjem prispevku: Nasveti, zanimivosti, novice | Lek Veterina (lek-veterina.si)

Pogosti vir živil, ki so potencialno nevarne za hišne ljubljenčke so plesnivi ostanki hrane, kot so kruh, sir in testenine.

Zelo pomembno je tudi shranjevanje komercialno pripravljene hrane. Topel prostor v kuhinji vsekakor ni primeren, še posebej, če embalaža ni dobro zaprta. 

Kontaminacija s plesnimi se ne pojavlja samo na površinah živil, ampak lahko le te prodrejo globoko v živila, zaradi česar je njihovo odpravljanje in zaznavanje oteženo.

Ko mikotoksini enkrat pridejo v prehranjevalno verigo, jih je težko izkoreniniti, ker so pogosto  »termostabilni« - toplota in termični procesi pri predelavi jih namreč ne uničijo.

Kako se kaže zaužitje mikotoksinov?

Ena glavnih posledic, ko hišni ljubljenčki zaužijejo hrano, kontaminirano z mikotoksini, je poškodba jeter, ki se lahko pojavi zaradi izpostavljenosti tem strupom skozi daljše časovno obdobje. Drugi tipični simptomi kontaminacije z mikotoksini pri živalih so:

-  izguba teže, 

-  driska,

-  otožnost,

-  bruhanje, 

-  bolezni dihal,

-  zlatenica.

Ob dolgotrajni izpostavljenosti organizma mikotoksinom lahko celo nastanejo različne novotvorbe na organih, predvsem na jetrih. Dolgotrajneša podvrženost mikotoksinom pa vpliva tudi na padec imunskega sistema in slabše počutje domačih živali.

Viri:

1. Mikotoksini, 2014, Mikotoksini - Klinika za male živali (KMŽ) (kmz.si)

2. Role of climate change in increased mycotoxins levels, 2021, Role of climate change in increased mycotoxin levels - All About Feed 

3. Mycotoxins in pet food, Alltech; 2022, Mycotoxins in pet food: Know the risks for dogs and cats | Alltech

Delite s prijatelji na: