Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin omega-3 in omega-6 v prehrani živali lahko vodi do bolezni

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin omega-3 in omega-6 v prehrani živali lahko vodi do bolezni />

Na vrhu seznama stvari, ki pogosto manjkajo v prehrani živali, so esencialne maščobne kisline. Esencialne maščobne kisline so sestavni del vsake celice in so potrebne za zdravo delovanje in strukturo gladko mišičnih organov (srce, reprodukcijski sistem), za zaščito jetrnih celic ter vzdrževanje zdrave kože in močnih sklepnih tkiv. Povezali so jih tudi z razvojem mrežnice in antioksidativnimi aktivnostmi, odgovorne so za sintezo različnih prostaglandinov, ki služijo kot posredniki pri različnih fizioloških procesih v telesu. Najbolj pomembno je, da prostaglandini delujejo na kontrakcije gladkih mišic srca in prebavnega trakta, regulirajo vnetni odziv in služijo za preprečevanje prekomernega strjevanja krvi.

Znanstveniki kategorizirajo esencialne maščobne kisline v dve skupini. Prva skupina so omega-3 maščobne kisline (linolenska kislina LNA, alfa linolenska kislina ALA, eikozapentaenojska kislina EPA in doikozaheksaenojska kislina DHA), ki so pridobljene predvsem iz živalskih maščob pa tudi iz lanenega olja (najbogatejši vir) in nekaj drugih rastlinskih olj. Druga skupino sestavljajo omega-6 maščobne kisline (linolna kislina LN, arahidonska kislina ARA, gama linolenska kislina GLA in dihomo gama linolenska kislina DGLA), ki so na voljo iz številnih rastlinskih virov. Zelo pomembno je razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami, ki mora biti pravilno. Razmerje 4:1 v prid omega-6 maščobnim kislinam velja kot optimalno za pse. Mnogo komercialnih pasjih hran vsebuje esencialne maščobne kisline v razmerjih 20:1 in tudi v razmerjih 50:1 ali še več (pogosto se pojavijo v živilih, ki vsebujejo veliko koruze, ki vsebuje visoke ravni omega-6 maščobnih kislin). To lahko vodi do pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin. Vsi viri esencialnih maščobnih kislin so prav tako zelo nestabilni, kar pomeni, da zelo hitro oksidirajo in se razgradijo pod vplivom toplote, svetlobe in kisika. Kuhanje hrane (ali sterilizacija hrane v konzervah) uniči esencialne maščobne kisline, ki jih potrebujejo naše živali, izpostavljenost zraku pa jih razbije in hitro postanejo neuporabne. Ribja olja so odličen vir omega-3 maščobnih kislin.

Lahko bi rekli, da če telo, tako živalsko kot človeško, ne dobi zadostnih količin maščobnih kislin, pride do motenj telesnih funkcij. Psi in mačke, ki so v pomanjkanju, običajno razvijejo kronične bolezni kože, prebavne težave, bolezni srca in ožilja, degenerativne bolezni oči in alergije. Tudi, če živali ne kažejo očitnih znakov kroničnih bolezni, se običajno ob hrani obogateni z esencialnimi maščobnimi kislinami hitro pokaže izboljšanje - svetleča in mehkejša dlaka, bolj zdrava koža, manj bolh in boljša toleranca na ugrize bolh in druge alergene. Spremembe se lahko opazijo samo v nekaj tednih po prvem dajanju kvalitetnega vira esencialnih maščobnih kislin. Če upoštevamo vse to je razumljivo, zakaj esencialne maščobne kisline ne bi smeli obravnavati kot dopolnilo hrani, temveč kot temeljno sestavino hrane za vzdrževanje dobrega zdravja naše živali.

Čeprav zveni kot idealno, komercialna pasja hrana, obogatena z esencialnimi maščobnimi kislinami, ni zanesljiv vir le teh. Ne samo, da je največkrat obdelana s toploto (ki lahko uniči naravno prisotne esencialne maščobne kisline), je tudi oksidirana. Tudi suha pasja hrana pakirana v vakuumski embalaži vsebuje kisik znotraj vsakega pakiranja in ni mogoče povedati, koliko esencialnih maščobnih kislin ostane v hrani, ko to hrano kupimo. Količina pa se še dodatno zmanjša, ko hrana več dni stoji v odprti vreči.

Edini način, kako lahko zagotovite, da vaši pasji prijatelji dobivajo zadostne količine esencialnih omega-3 in omega-6 maščobnih kislin je, da dodajate esencialne maščobne kisline k prehrani vašega psa sami, z uporabo zajamčenega svežega vira, pakiranega v posodo brez kisika.

V asortimanu izdelkov podjetja Lek Veterina imamo tu izdelek OmegaVit, ki vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Nakup izdelka z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami lahko opravite na povezavi https://www.lek-veterina.si/omegavit-olje

Delite s prijatelji na: