Predstavljamo vam novost na trgu, izdelek FreshFoss, suh kislinski proizvod, ki zmanjša segrevanje krme. Søren Pedersen, vodja proizvodnje na kmetiji na Danskem, kjer imajo 220 krav, nam je zaupal, kako zadovoljni so z uporabo tega izdelka. Čeprav je investicija nekoliko večja, se jim to zelo odraža na kakovosti krme in prihranku časa.

Stane več, ampak v zameno je bolj zanesljiv

Zelo sem zadovoljen, saj mi vsakih dveh dni prihrani približno 45 minut dela v toplem vremenu, pravi Søren Pedersen, vodja proizvodnje na kmetiji, ki leži blizu Ringkøbinga. Zadovoljen je z odločitvijo, da se na kmetiji uporablja izdelek FreshFoss, ki v obdobjih toplega vremena, predvsem za krave in krave molznice, zavira segrevanje krmnih obrokov. Tako krma ostane sveža.

Namen uporabe FreshFoss-a je ohraniti svež pridelek, da bi povečali prehranski donos. Če je pravilno stisnjen, v silaži ne bo prisoten kisik, kar bakterijam mlečne kisline omogoča, da hitro proizvedejo velike količine mlečne kisline. To znižuje pH silaže, ki ohranja najvišjo možno hranilno vrednost. Dobra pH vrednost bo odvisna od odstotka suhe snovi, vendar: večji je delež suhe snovi, bolj sprejemljiva je povišana vrednost pH. Kot pravilo bi moral biti pH nižji od 4,6, če je odstotek suhe snovi v silaži 35%. Če ste v dvomih, je dobro, da se posvetujte s svojim svetovalcem.

Tekoča kislina je lahko dokaj neprijetna

Ko vzamemo del silaže za izdelavo TMR, je neizogibno, da le-ta pride v stik s kisikom. To sproži različne fermentacijske procese in ustvarja toploto. Kot rezultat lahko mešanica zlahka razvije tudi plesen, okus, ki ga obožuje nekaj krav. Toda postopek je mogoče zavreti z uporabo ustreznega silirnega sredstva. Pred tem je Søren Pedersen uporabljal tekočo propionsko kislino za mešanice TMR, vendar se je odločil, da jo preneha uporabljati v celoti, ker je bilo nepraktično in je nevarna za uporabo.

“Ravnanje s tekočo kislino je grozljivo. Čeprav smo bili previdni in najprej zmešali kislino z vodo, je bila še vedno neprijetna. Raje bi uporabili alternativo,” pravi.

Velik kompromis

V tem času je opaziti delovne obremenitve na kmetijah po vsej Danski. Kmetija, kjer je Søren Pedersen vodja proizvodnje (imajo 220 krav in 230 hektarjev zemljišč), ni nobena izjema.

“Suha kislina stane malo več. Toda čas, ki ga prihranim, je tudi veliko vreden. To nikoli ne bi smelo biti podcenjeno, ker je več vredno, da se potem lahko kmetija še dodatno razvija, kar se sicer ne bi mogla, če bi bili preobremenjeni,” pravi.

Søren Pedersen je zadovoljen, da je dosegel ta kompromis. Na kmetijah po vsej Danskem kmetje iščejo načine za optimizacijo poslovanja in pred spreminjanjem običajno ocenijo koristi v zvezi z naložbo. Izbira suhe kisline ni bila izjema za Søren Pedersen v tem primeru. Hkrati pa sprememba pomeni, da več ni potrebna registracija HACCP. To je zato, ker on in drugi zaposleni ne uporabljajo več tekoče kisline.

HACCP je akronim za analizo nevarnosti in kritičnih kontrolnih točk, ki jih spremlja danska uprava za veterino in prehrano na Danskem.

Novi suh kislinski proizvod

Kombinacija soli organskih kislin v obliki praška, ki ga uporablja Søren Plauborg, je relativno nov na trgu in se imenuje FreshFoss. FreshFoss je bil uveden leta 2017 po tem, ko je bil testiran več kot 100-krat v 40 različnih silažah.

FreshFoss

  • zmanjša segrevanje krmnih obrokov,
  • učinkovit, ko obroku dodajamo vodo,
  • učinkovit v času vročih in vlažnih podnebnih razmer,
  • učinkovit ob uporabi mokrih krmil,
  • namenjen uporabi v obrokih, ki vsebujejo silažo,
  • ohranja okusnost krme,
  • ni koroziven - prijazen do mešalnih prikolic,
  • ni strupen, je popolnoma biorazgradljiv.

Za dodatne informacije o izdelku nas pokličite na (0)2 541 34 00, naročite pa ga lahko tukaj: FreshFoss

Delite s prijatelji na: