Za uspešen začetek vzreje pujskov in učinkovito premagovanje kritičnih situacij

Prašiči se tekom celotnega obdobja vzreje srečujejo s številnimi stresnimi situacijami, kakor so npr. odstavljanje, dolgi prevozi in cepljenja. Stres za organizem pomeni grožnjo in sprožijo se mehanizmi, ki privedejo do sprememb v ravnotežju življenjsko pomembnih procesov. V omenjenih situacijah prašiči pojedo premalo krme in spijejo premalo vode kot ju v tistem trenutki potrebujejo, kar se v končni fazi odrazi v poslabšani proizvodnosti.

Odstavitev je velik izziv za pujske
Za pujske je odstavitev eno najbolj kritičnih obdobij v njihovem življenju. Takrat se ločijo od svinje in pridejo v novo okolje, nove hleve. Pomešajo se s pujski iz različnih gnezd in oblikuje se nova hierarhična lestvica, spremeni pa se jim tudi prehrana – okusno svinjino mleko nadomesti nova krma drugačnega vonja, okusa in konsistence. V tem obdobju prebavni trakt pujskov še ni popolnoma razvit, potrebni prebavni encimi se še ne izločajo v zadostni meri in tudi mikroflora v črevesju še ni prilagojena na novo krmo. Imunski sistem še ni popolnoma »dozorel«, zato so pujski obenem slabše odporni na škodljive bakterije iz okolja in krme. Vsa ta našteta dejstva negativno vplivajo na priraste, obenem so tudi vzrok za povišano obolevnost in smrtnost pujskov, zato ni čudno, da je največ izgub prav v obdobju po odstavitvi. S pravilnim pristopom k odstavitvi in ustreznim režimom prehrane pa lahko ta negativni poodstavitveni učinek zmanjšamo. 
Po trenutku odstavitve pujski pojedo premalo krme in spijejo premalo vode kot ju v tistem trenutki potrebujejo, kar se odrazi v poslabšani proizvodnosti. Prve dni po odstavitvi pujski namesto, da bi priraščali, celo izgubijo na teži. Vzrok je predvsem v nezadostni ješčnosti nove krme; namreč približno 4 dni je potrebno, da se pujsek popolnoma navadi na novo krmo in je zaužije v zadostnih količinah. Zaradi tega je pomembno, da pujske ob odstavitvi stimuliramo, da čim prej začno uživati novo krmo, s katero bodo dobili zadostne količine potrebnih hranilnih snovi.

Strategija krmljenja za uspešen začetek vzreje pujskov
Popolne krmne mešanice, ki jih ponudimo pujskom v obdobju odstavljanja, vsebujejo visoko kvalitetne sestavine in močne beljakovinske vire, vendar je pujski ne jedo radi. V tem obdobju ima namreč velik vpliv na ješčnost sama oblika krme, pujski imajo raje tekočo krmo kot pa suho. Krmljenje s prehranskim dodatkom v obliki gela že nekaj dni pred in pa nekaj dni po odstavitvi močno olajša ta prehod s tekoče na suho krmo in s tem zagotovi boljše priraste v obdobju neposredno po odstavitvi. Fresta® Gel je edinstvena dopolnilna krmna mešanica, ki zagotavlja dodatno oskrbo pujska s pomembnimi hranilnimi snovmi in vodo. Fresta® Gel vsebuje arome, sladkorje, mikrominerale, vitamine, organske kisline in Fresta® F, fitogeni krmni dodatek za izboljšano proizvodnost.  Fitogeni so rastlinski izvlečki in vsebujejo številne naravne substance, katerih ugodno delovanje je v humani medicini že dolgo poznano, sedaj pa zaradi številnih pozitivnih učinkov dobivajo vedno večjo veljavo tudi v prehrani živali, predvsem zaradi vzpodbujanja rasti in izboljšanja zdravstvenega stanja živali. Fresta® Gel edinstvene oblike na osnovi vode ima konzistenco pudinga (vsebnost vlage max. 76%) in je na sobni temperaturi uporaben 12 mesecev.
Proizvod je sestavljen tako, da ima vonj in okus po svinjinem mleku, zato se nanj pujski instiktivno odzovejo in ga zelo radi jedo.

Ker Fresta® Gel začnejo pujski hitro uživati, le-ta olajša prehod in minimalizira izpad ješčnosti v obdobju takoj po odstavitvi in zato pujski bolje priraščajo in so tudi bolj zdravi. Namreč zadostna ješčnost takoj po odstavitvi vzpodbuja razvoj črevesnih resic in izločanje prebavnih encimov, s tem se izboljša zdravje črevesja in zmanjšata obolevnost in smrtnost. Z uporabo gela so pujski v gnezdu bolj uniformni, t.j. enakih velikosti, ker proizvod pospeši razvoj predvsem tistih slabotnejših, lažjih pujskov. S tem dejstvom se število zahirancev in pujskov, namenjenih za izločitev, bistveno zmanjša.

Navodila za krmljenje pujskov
Fresta® Gel krmimo dva do tri dni pred odstavitvijo, v količini 50 do 150 gramov na pujska na dan, dnevni obrok razdelimo na dve krmljenji (zjutraj in zvečer). Položimo ga na čista tla, v krmilnik ali skledo, ter 3 do 4 dni po odstavitvi v količini 150 do 300 gramov na pujska na dan,  enako dnevni obrok razdelimo na dve krmljenji. Položimo ga spet na čista tla, predpražnik, v krmilnik ali skledo, priporočamo v bližino običajne krme.

Še druge možnosti uporabe
Pozitivni učinki Fresta® Gela se kažejo tudi pri drugih kategorijah prašičev. Uporabimo ga v primerih bolezni ali drugih stresnih situacijah in  z njim zagotovimo zadostno ješčnost ter s tem izboljšano proizvodnost.
Fresta® Gel ponudimo prašičem pred in/ali po transportu, da zagotovimo zadostno oskrbo s hranili in vodo, ponudimo ga svinjam po prasitvi, da jo oskrbimo z vodo in pomembnimi hranilnimi snovmi ter obenem zagotovimo, da bo hitreje ponovno jemala krmo in proizvajala mleko v zadostnih količinah. S Fresta® Gelom krmimo zahirance, da pospešimo njihov razvoj, njegovi pozitivni učinki pa so se pokazali tudi v primerih vakciniranja živali.

Vrnitev naložbe
Informativni izračun je narejen za farmo s 100 svinjami in 2000 pujski na leto. Če Fresta® Gel po odstavitvi ponudite le desetim odstotkom (200) najšibkejših in najlažjih pujskov, boste potrebovali 200 kg Fresta® Gela (1 kg na pujska). 1 kg Fresta® Gela stane 3 €, tako je dodaten strošek za te pujske 600 € na leto. Približno 40 odstotkov od teh najlažjih pujskov boste lahko prodali naprej in s temi dodatnimi 80 pujski boste zaslužili 3.360 €/leto (izkupiček na enega pujska 42 €). Naložba se vam tako povrne v razmerju 1:5,6!

Prvenstveno je Fresta® Gel namenjen pujskom ob odstavitvi, da vzpodbudi prvo jemanje krme in s tem zagotovi optimalno prirejo. Pomembna prednost uporabe gela je hkratna oskrba pujska z vodo, ki močno prispeva k njegovi rehidraciji v času odstavitve, ko le-ta pije premalo.
Z uporabo Fresta® Gela boste izboljšali ješčnost svojih živali, kar je ključnega pomena za pravilen razvoj pujskov in zdravje svinje. Izboljšata se tudi prebava in izkoristljivost krme, kar se kaže z večjimi prirasti. Pujski imajo manj prebavnih motenj (drisk) in izboljša se njihovo preživetje.

Mateja Ratiznojnik, dr.vet..med, Lek Veterina d.o.o