Ovimin EKO (25 kg)

 • Ovimin EKO (25 kg)
Razpoložljivost:
Na zalogi
Šifra:
204 772
Proizvajalec:
Lek Veterina
50.59
Brez DDV: 46.20€
Še ni ocenjeno Napišite mnenje

Rudninska krmna mešanica za ovce

Primerna za ekološke reje!

 • zagotavlja ovcam primerno razmerje Ca in P v popolnem obroku ter s tem boljšo izkoristljivost Zn in presnovo vitamina A. Posledica je manj mrtvorojenih in nevitalnih jagnjet;
 • zagotavlja primerno oskrbo brejih ovc s selenom in s tem primeren razvoj mišičnega tkiva ter srčne mišice pri jagenjčkih;
 • zagotavlja primerno oskrbo brejih ovc s selenom in s tem primeren razvoj mišičnega tkiva ter srčne mišice pri jagenjčkih;
 • zagotavlja primeren vir žvepla, pomembnega za rast volne, boljše priraste in dobro mlečnost ovc v laktaciji;
 • dodaten vir kobalta, potrebnega za razmnoževanje in rast mikroorganizmov v predželodcih;
 • dodatek joda in molibdena, ki jih v osnovnem obroku ovc vedno primanjkuje;
 • dodaten vir vitaminov A, D3 in E, ki jih primanjkuje zlasti v konzervirani krmi.

Ovimin EKO za:

 • za boljše zdravstveno stanje ovc,
 • za boljšo plodnost,
 • za dobro mlečnost ovc v laktaciji,
 • za vitalne, hitro rastoče jagenjčke.

Uporaba

Ovce navadno pasemo na slabše gnojenih površinah. Pozimi dobivajo mrvo ali silažo, pridelano na enakih površinah. Krme ob zauživanju ne prebirajo. V taki krmi je veliko kalcija in malo fosforja. V obroku za ovce naj bi bila Ca in P v razmerju 1,8 - 2,0 : 1. Preveč fosforja in preširoko razmerje med Ca in P v obroku moti procese presnove. Najznačilnejša posledica te napake v obroku so mrtvorojena jagnjeta ali nevitalna novorojena jagnjeta, ki so slabotna in pogosto kmalu po rojstvu poginejo. Ta motnja je posledica neugodnega vpliva prevelikih količin kalcija v obroku na izkoristljivost cinka iz prebavil in posredno na motnje v presnovi vitamina A, ki so prizadete ob pomanjkanju cinka. V rudninskih mešanicah za ovce so zato potrebne le majhne količine kalcija in velike količine fosforja. Tudi cinka mora biti v mešanicah za ovce več kot v mešanicah za koze. Ovimin® EKO je prilagojen vsem tem zahtevam.

Rojstvo nevitalnih jagnjet je pogosto tudi posledica neustrezne oskrbe brejih ovc s selenom. Pomanjkanje selena povzroča motnje v razvoju mišičnega tkiva, tudi srčne (miopatije). Novorojena jagnjeta težko dihajo, kažejo znake slabosti srca. Zdravljenje takih jagnjet s pripravki selena in vitamina E je učinkovito, vendar je bistveno bolje, da s krmljenjem pravilno sestavljene rudninske mešanice brejim ovcam to motnjo preprečimo. Z injekcijo pripravka selena in vitamina E bolezenske simptome odpravimo, taka jagnjeta pa kasneje ne morejo dobro priraščati.

Za ovce je posebej značilna rast volne. Ta intenzivno raste, njena rast ima pri izkoriščanju hranljivih snovi (predvsem beljakovin) prednost pred prirastom ali mlečnostjo. To značilnost pri prehrani ovc upoštevamo. Beljakovine, ki so glavni sestavni del volne, imajo drugačno sestavo kot beljakovine mesa ali mlečne beljakovine. Vsebujejo več žveplo vsebujočih aminokislin (cistina in cisteina). Poskrbeti moramo, da je v obroku dovolj žvepla. V krmi, ki jo ovce navadno jedo, ga je premalo. žveplo, ki ga dodamo z Ovimin®-om EKO omogoča mikroorganizmom v predželodcih, da proizvajajo večje količine žveplo vsebujočih aminokislin, ki jih ovca po tem, ko prebavlja v tankem črevesu mikroorganizme iz predželodcev, dobro izkoristi. Zadostna oskrba z žveplom omogoča pri ovcah normalno rast volne, dobre priraste in v laktaciji dobro mlečnost.

Za učinkovito razmnoževanje in rast mikroorganizmov v predželodcih, kar omogoča izkoriščanje energije in beljakovin iz zaužite krme, mora biti v rudninskih mešanicah ustrezna količina kobalta. Za optimalno delovanje presnovnih procesov potrebujejo ovce dodatne količine joda in tudi molibdena. Teh mikroelementov v osnovni krmi, ki jo ovce dobivajo, nikoli ni dovolj. Ovimin® EKO smo prilagodili tudi tem potrebam.

Ovimin®-u EKO smo dodali ustrezne količine vitaminov A, D3 in E. Pozimi jih ovce potrebujejo, ker jih je v konzervirani krmi (mrva, silaža) premalo. Ob paši pa te dodane količine le podpirajo oskrbo z vitamini iz sveže krme. Ovcam (z rudninsko krmno mešanico) ni treba dodajati vitaminov B in vitamina K. Te vitamine proizvajajo mikroorganizmi v predželodcih ob normalni prebavi v zadostnih količinah za potrebe živali.

Koncentracije rudninskih snovi in vitaminov v Ovimin®-u EKO so prilagojene tudi pričakovani manjši količini rudninske mešanice, ki jo ovce pojedo.

Ovimin® EKO je treba ovcam ponuditi tako, da ga bodo imele stalno na voljo, zauživale ga bodo po svojih potrebah.

Izdelek je certificiran za ekološke reje!

Opozorilo

Za ovce: če vsebnost bakra v krmi presega 10 mg/kg: vsebina bakra v takšni krmi lahko povzroči zastrupitve pri nekaterih pasemskih ovcah.

Za govedo po nastopu prežvekovanja: če je vsebnost bakra v krmi nižja kot 20 mg/kg: vsebina bakra v takšni krmi lahko povzroči pomanjkanje bakra pri govedu na paši z visoko vsebnostjo molibdena in žvepla.

Priporočene količine v dnevnem obroku

Odrasle ovce: 30 g.

Stabilnost in hramba

Rok uporabe je 6 mesecev.
Hranimo v suhem in zračnem prostoru, pri temperaturi do 25 °C

Pakiranje

25 kg

Posreduj

Napišite mnenje