MIKOTOKSINI V KRMI IN HRANI />

Tokrat vam bomo v dveh delih predstavili nevarne strupe, ki jih pogosto najdemo v različnih žitih - imenujemo jih mikotoksini.

To so strupi, ki nastanejo ob določenih neugodnih pogojih rasti rastlin (ujme, neurja) ali pri neustreznem skladiščenju žit (vlaga in vročina). 
V žitih tako nastanejo pogoji, v katerih se lahko razvijejo različne plesni - njihove strupe imenujemo mikotoksini.   

Zato je še kako pomembna nadzorovana rast žit, predvsem pa njihovo ustrezno skladiščenje in predelava.

V nekaterih primerih je ta nadzor otežen ali celo nemogoč. Tako, da se pogosto v krmo živali rutinsko dodajajo posebne snovi, ki ujamejo oz. vežejo te določene strupe. Na ta način se mikotoksini neškodljivo "odplaknejo" iz telesa in tako ne morejo narediti škode v prebavilih živali. 

Leta 2003 so mikotoksine označili kot najpomembnejše kronične prehranske dejavnike tveganja za ljudi in živali, bolj nevarne od sintetičnih dodatkov, rastlinskih toksinov ali ostankov pesticidov.

Bolezenski znaki pri zaužitju mikotoksinov se najpogosteje kažejo kot bruhanje, driska, dehidracija in padec imunskega sistema. Ob dolgotrajnejši izpostavljenosti mikotoksinom pa se lahko pojavijo tudi poškodbe in novotvorbe na jetrih in ledvicah.

Preventiva?

V podjetju Lek Veterina smo razvili poseben krmni dodatek, ki veže škodljive mikotoksine - Zeofix ®. 

ZeoFix ® je kombinacija zeolitov ter drugih aktivnih učinkovin, ki mu dajejo sposobnost vezave različnih škodljivih molekul. Kristali zeolitov s svojo mrežasto strukturo fizično "ujamejo" in vežejo nevarne mikotoksine.


Zeofix ® vsebuje tudi posušeno mehiško juko, ki ima sposobnost vezave molekul, ki nastajajo v prebavnih procesih živali in veljajo za onesnaževalca zraka v reji domačih živali, kot sta amoniak ali vodikov sulfid.

Viri:

1. Mikotoksini, 2014, Mikotoksini - Klinika za male živali (KMŽ) (kmz.si)

2. Role of climate change in increased mycotoxins levels, 2021, Role of climate change in increased mycotoxin levels - All About Feed 

3. Mycotoxins in pet food, Alltech; 2022, Mycotoxins in pet food: Know the risks for dogs and cats | Alltech

Delite s prijatelji na: