Mortellaro ali digitalni dermatitis (DD) je ena najbolj razširjenih bolezni parkljev pri govedu. Terapija in redni pregledi zmanjšajo število akutnih nalezljivih incidentov. Namakanje parkljev in uporaba izdelkov za nego parkljev zmanjšata število ponovitev.

Bolezen Mortellaro se kaže v odprtih, rdečih in bolečih razjedah na parkljih krav. V nekaj tednih se razvijejo iz zelo majhnih ran, velikih le nekaj milimetrov, v razjede velikosti kovanca ali otrokove pesti. Ko se razvijajo razjede podobne bradavicam, je znano, da je to pogost problem na večini mlečnih kmetij.

ENOLETNI POSKUS

Na terenu je bil postavljen poskus, da bi raziskali vprašanje, ali je razlika, ali se parklji krav dvakrat na teden operejo v molzišču ali jih dodatno poškropi z izdelkom za nego kopit. V ta namen je ekipa veterinarjev izbrala izdelek HooFoss podjetja Vilofoss, ki naj bi imel negovalni učinek na kožo, tvoril zaščitni film na koži in tudi veže amonijak, ko pride v stik s kožo. Poskus je potekal na dveh kmetijah, ki sta se spopadali s težavami s parklji.z

Ko je bilo ocenjenih 68 živali na kmetiji A, je bilo ugotovljeno, da je 17,6% parkljev pokazalo odprte in akutne razjede Mortellaro. Na kmetiji B je bilo ocenjenih 71 živali. Tu je bilo 33,1% parkljev prizadetih z boleznijo. Poleg teh akutnih incidentov so veterinarji odkrili številne kronične poškodbe (25,7% na kmetiji A, 19% na kmetiji B).

Vse poškodbe so bile zdravljene ali ponovno zdravljene, dokler niso izginile vse akutne ali vegetativne kronične poškodbe.

Od prvega dne poskusa je vsak kmet dvakrat na teden med molžo nanašal izdelek za nego parkljev na eno zadnjo kopito. Molžarji so očistili oba zadnja parklja s tušem in po molži poškropili desen zadnji parkelj okoli gležnja in območje med parkljema. Uporabljali so zmogljiv pršilnik na baterijo s prilagojeno inox loputo.

Enkrat mesečno so veterinarji pregledali vse okončine medtem ko so živali bile v molzišču ali pri krmilniku in dokumentirali rezultate.

Na obeh kmetijah se je število akutnih in odprtih razjed zmanjšalo le z doslednim zdravljenjem na začetku poskusa. Ta ukrep je prinesel prvotne rezultate po šestih tednih, ko niso odkrili nobenih ponovitev na poškropljenih desnih parkljih na kmetiji A, in le eno ponovitev na kmetiji B, medtem ko so bile manjše odprte razjede ugotovljene na netretiranih levih kopitih pri treh kravah na kmetiji A in pri osmih kravah na kmetiji B.

Takšne ponovitve se običajno pojavijo po šestih do dvanajstih tednih. Vendar pa poskus kaže, da lahko nega parkljev in redna uporaba pršila HooFoss prekine ta cikel. V nadaljevanju poskusa se je število odprtih razjed na poškropljenih parkljih obdržalo na nizki ravni.

Najuspešnejše obvladovanje bolezni združuje nego parkljev, nadaljnje preglede, redno uporabo izdelka za nego parkljev in dobro higieno.

Več o izdelku Hoofoss si lahko preberete tukaj>>>

Delite s prijatelji na: