Ali veste, katere pasme psov štejemo med brahicefalične in kaj je brahicefalični sindrom?

Ali veste, katere pasme psov štejemo  med brahicefalične in kaj je brahicefalični sindrom? />

Med lastniki psov so v zadnjih letih zelo priljubljene manjše pasme psov s širšimi glavami in kratkimi gobčki. Vse bolj priljubljene postajajo t.i. brahicefalične pasme psov. Selekcija je dobila nerazumne razsežnosti zaradi mnenja, da so živali s potlačenimi gobčki ljubke. Pri krajšanju obraznega dela glave so se močno skrajšale določene kosti glave, vsa mehka tkiva pa so ostala nespremenjena in so se morala zgnesti na dolžino nekaj centimetrov. Pri živalih z brahicefaličnim sindromom tvorijo mehka tkiva nosu in grla številne gube in deformacije, ki močno ovirajo pretok zraka pri dihanju. 

Značilne težave psov z brahicefaličnim sindromom so glasno dihanje, sikajoči in piskajoči šumi pri dihanju zaradi zožitev zgornjih dihalnih poti (stertor), povečan napor ob vdihu, hiter in otežen izdih, težave pri spanju, smrčanje, pogosto davljenje (spahovanje), težje požiranje, bruhanje, široka stoja sprednjih nog, nezmožnost fizičnih naporov, modrikavost sluznic (cianoza) in izguba zavesti (kolaps). 

Brahicefalični sindrom se pojavlja pri pasmah, ki imajo nesorazmerno kratko glavo in gobček: mops, francoski buldog, angleški buldog, bostonski terier, shih tzu, pekinezer, cavalier king charles španjel, nemški bokser in nekatere druge pasme ter križanci teh pasem. Te pasme so zaradi močno spremenjene anatomije in fiziologije lobanje še posebej podvržene brahicefaličnemu sindromu. Pasme psov s kratkimi nosovi imajo kompaktno stisnjeno okostje, kar se kaže v pogostih malformacijah na telesu, kamor lahko štejemo tudi stisnjene nosne votline. Hkrati imajo te pasme psov normalno količino kože in mehkega tkiva, ki pa je glede na kompaktnost okostja pretirana. Kožne gube, ki jih pogosto vidimo pri teh pasmah psov nam pojasnijo višek tkiva, ki ga imajo na glavi in telesu. Podobno imajo te živali prekomerno količino tkiva prisotno tudi v notranjosti telesa in to velikokrat vodi do številnih bolezenskih težav, kot je recimo obstrukcija dihalnih poti. Pogosto te kožne gube povzročajo tudi razne dermatološke težave in jih je včasih potrebno kirurško odstraniti.

Svetujem vam, da se za nakup psa ne odločite izključno samo na podlagi videza psa in njegove ljubkosti. Pomembno je, da se prej dobro poučite o pasmi in njeni nagnjenosti k bolezenskim stanjem. Prav tako preverite ali so imeli sorodnika psa morebitne dihalne težave. Psa peljite k veterinarju dovolj zgodaj. V kolikor že pri mladičku opazite pojav glasnega in oteženega dihanja, ga peljite takoj. Lastnikom psov, ki imate eno izmed brahicefaličnih pasem, pa svetujem, da se čim bolj izogibate raznim stresom, razburjenju, vročini in preveliki telesni aktivnosti.

Pripravila: Larisa Lara Kolarič, dr. vet. med.
 

Delite s prijatelji na: