Ketoza pri kravah />

Ketoza je pogosta bolezen odraslih krav, pojavi se pri 7-14 % črede. Večinoma se pojavi na začetku laktacije živali (v prvih 6 tednih). Bolezen se hitro razvije in jo je težje pogasiti, ko že pride do poslabšane klinične slike.

Na razvoj bolezni vplivajo predispozicije živali, važno je v kakem zdravstvenem stanju živali stopijo v brejost in laktacijo, kakšna je bila prehrana med presušitvijo. Predvsem so na udaru molznice, ki so v prejšnjih ciklih imele veliko laktacijo.

Pri živalih se ob začetku laktacije poveča potreba po energiji za tvorbo mleka, poveča se nivo sladkorja v krvi, pogosto živali črpajo energijo tudi iz jeter – kar slabo vpliva na krvno sliko živali.

Bolezen se kaže kot pomanjkanje apetita, videz praznega trebuha, izguba teže, živali pogosto ne prežvekujejo.  Mlečnost pade, živali so pogosto apatične, včasih lahko pride tudi do živčnih bolezenskih znakov.

Najboljša obramba pred to boleznijo je preventiva, če pa se bolezen že razvije, je pa stanje nujno potrebno zdravstvene oskrbe.
Za izboljšanje stanja živali ponujamo več produktov, ki zdravijo ketozo – Kravimin® G plus.  

Sedaj pa je na voljo tudi čisto nov produkt Kravimin® PRO (twin set).

 Za izboljšanje zdravstvenega stanja krav po porodu pa je bil razvit Kravimin® start.

Več podrobnosti o naštetih produktih najdete na naši internetni strani.

https://www.lek-veterina.si/govedo/izdelki-za-krave

Delite s prijatelji na: