Kolika pri konjih />

Ko ima konj koliko, trpi zaradi bolečin v trebuhu. Vsak lastnik konja vam bo povedal, da je to lahko znak za preplah. Bolečine v trebuhu pri konjih lahko pomenijo resnične težave, če ne ukrepamo hitro in pravilno.


Tako kot ljudje, psi, prašiči in številne druge vrste živali, so tudi konji monogastrični. Imajo samo en preprost, enokomorni želodec. Konji pa za razliko od drugih vrst nimajo sposobnosti bruhanja. Njihov prebavni sistem je zasnovan kot enosmerna ulica, zato se, ko se prenajejo, imajo v črevesju veliko plinov ali zaužijejo kaj škodljivega, ne morejo rešiti nelagodja drugače kot z iztrebljanjem ali v skrajnih primerih s kirurškim posegom. 


Zaskrbljenost zaradi konjske kolike se v hladnejših zimskih mesecih poveča zaradi sprememb razpoložljive krme, zmanjšane porabe vode in manj gibanja. Seveda pa lahko kolika prizadene vsakega konja, kadar koli v letu. Preventiva je resnično najboljši način ukrepanja, ko gre za to prepogosto bolezen konjev. Torej, kaj lahko storite, da preprečite koliko pri vašem konju?


1.    Hidracija


Čeprav imajo konji rajši nižje temperature, so zelo občutljivi na temperaturo pitne vode. Če je prehladna, ne bodo veliko pili. Da bi zagotovili zadostno porabo vsaj 37–45 litrov za odraslega 1000 kilogramov težkega konja, je idealna temperatura vode 7-18 stopinj Celzija. Če je potrebno, uporabite grelnik korita ali odtajalnik za vzdrževanje optimalnih temperatur pitne vode.


2.    Konja peljite ven


Splošno znano je, da imajo konji, ki so v hlevih, pogosteje koliko kot konji na pašnikih. Sposobnost prostega sprehajanja in nenehne paše ohranja črevesje v gibanju, kar pomaga pri preprečevanju kolik. To ne pomeni, da morate imeti konja ves čas izpuščenega, vendar poskrbite za dovolj časa na prostem za svojega štirinožnega prijatelja.


3.    Hrana naj bo vedno na voljo 


Ne pozabite, da so konji velike rastlinojede živali, ki morajo nenehno zaužiti velike količine trave in / ali sena. Ko pašna trava v hladnejših mesecih odmre in postane manj dostopna, lahko seno postane glavni del konjeve prehrane. Bolj suhi obroki pomenijo manj vode v črevesju konja. Poleg tega lahko preveč časa med obroki nevarno upočasni prebavo. Namesto da konja hranite nekajkrat na dan, razmislite o nakupu avtomatičnega krmilnika, ki konju omogoča 24-urni dostop do kakovostnega sena.


4.    Konj mora teči


Le če je seveda pravilno ogret ter zdrav. Tako kot ljudje tudi konji pozimi ne bi smeli nehati telovaditi. Fizično gibanje pomaga vzdrževati gibanje črevesja. Včasih je res prehladno, da bi varno zajahali konja, zato ga lahko v tem primeru le vodite. To ne bo koristilo le vašemu konju, temveč tudi vam.


5.    Bodite pozorni na iztrebke 


Spremljajte iztrebke svojega konja, da ugotovite, kako pogosto se iztreblja, ter količino in konsistenco blata. Majhni, trdi iztrebki ali majhna količina blata so lahko opozorilni znak kolike.

Upoštevajte te preproste smernice, da boste s svojim konjem ostali na pravi poti za srečne, zdrave in toplejše dni.
 

Delite s prijatelji na: