Nasveti za hranjenje novorojenih telet pozimi />

Ker so novorojena teleta odvisna od mleka za večino energijskih potreb, je še posebej pomembno prilagoditi tekoči obrok za hladne razmere. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov.


Teleta so zaradi manjših količin maščobnih zalog in večjega razmerja med površino telesa in težo, zaradi česar hitreje izgubljajo telesno toploto, bolj občutljiva na mraz kot starejše živali. V prvih treh tednih življenja so telički za zadovoljevanje prehranskih potreb odvisni predvsem od mleka. Zato je pomembno prilagoditi tekoči obrok za hladne razmere, da bi preprečili, da telički nehajo pridobivati ali celo začnejo izgubljati na teži.


Trije načini, kako zadostiti prehranskim potrebam


Trije glavni načini, kako prilagoditi mlečni obrok in mladim teletom pomagati v hladnem vremenu:


1.    Povečajte volumen hrane na dan s pogostejšim hranjenjem, večjo količino obroka ali z obojim.
2.    Povečajte koncentracijo mleka z dodajanjem več trdnih delcev k obstoječemu volumnu.
3.    Povečajte vsebnost maščob obstoječega volumna mleka.


Najboljši način je, da jih z enakim obrokom hranimo večkrat na dan. Na vseh farmah ne zmorejo hraniti živali trikrat na dan, toda pomembno je, da to zagotovijo vsaj novorojenim teletom.


Ostali nasveti


1.    Časovni okvir – Določite datum, kdaj boste jeseni spremenili režim hranjenja in se ga držite do spomladi, ne glede na spremembe vremena. Najhujše, kar lahko storite za tele, je, da preveč spreminjate pravila.
2.    Voda – Kmalu po hranjenju teletu zagotovite toplo vodo. Tako bodo teleta začela jesti več krme in nadaljevala z rastjo tudi v hladnem vremenu.
3.    Starter – Tudi v hladnem vremenu ne pozabite na primeren starter. Mladim teletom zagotovite, da imajo na voljo okusno krmo in jih tako spodbudite, da čim več pojedo.
4.    Zavetje – Čisto, suho okolje brez prepiha, z debelo podlago in pokrivala bodo teletom omogočila ohraniti energijo in presnovo usmeriti v delovanje imunskega sistema in rast.
5.    Priprava mleka – Mleko se bo v hladnem vremenu zunaj hitro ohladilo. Prilagodite začetno temperaturo tako, da bo temperatura v času hranjena med 37,8 in 40,5 °C. Suhi nadomestek mleka, ki je shranjen v hladnem prostoru, bo po umešanju vplival na končno temperaturo. Z uporabo termometra prilagodite temperaturo vode, da vsakič dosežete približno enake temperature mleka.

(Povzeto po allaboutfeed.net)

Delite s prijatelji na: