Prehladi pri psih />

V hladnejših mesecih so prehladi in viroze nekaj povsem običajnega, a ne le za ljudi, temveč tudi za naše hišne ljubljenčke. Pri psih prepoznamo prehlad tako, da mu teče iz smrčka, ni tako aktiven kot običajno, lahko je neješč, ima orošene oči in pogosteje kiha.


Čeprav so virusi, s katerimi se okužijo psi, drugačni od tistih, s katerimi se okužimo ljudje, so simptomi precej podobni. Kot pri ljudeh, tudi pri psih ni razloga za preplah ob navadnem prehladu. Pomagamo mu lahko kar sami in obisk veterinarja ni potreben. Poskrbeti moramo, da bo pes pil dovolj vode in mu omogočiti počitek. Nekateri strokovnjaki priporočajo, da prehlajen pes vdihava paro. To najlažje dosežemo tako, da v kopalnici odpremo vročo vodo, naš kuža pa medtem počiva na kopalniški preprogi in vdihava vlažen zrak. Uporabimo lahko tudi vlažilec prostora. Pomembno je, da psa ne zebe.


Preventivno vašega kosmatega prijatelja po sprehodih po snegu ali dežju temeljito obrišite in osušite, aktivnosti na prostem pa v primeru slabega vremena raje nekoliko zmanjšajte.


Če je vaš kuža še mladič ali pa starejši pes ali če se zdravstveno stanje ne izboljša v nekaj dneh, obiščite veterinarja, ki bo odločil o nadaljnjem zdravljenju.

Delite s prijatelji na: