PREJELI SREBRNO PRIZNANJE NA DNEVU INOVATIVNOSTI 2021 />

Izdelki, ki izboljšujejo okolje

Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru Dneva inovativnosti 2021 podelila 19. nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Med prejemniki srebrnega odličja je tudi naše podjetje, Lek Veterina.

Srebrno nacionalno priznanje smo prejeli za inovacijo, ki vpeljuje metodo in sestavo rudninske dopolnilne krmne mešanice s kombinacijo zeolitov, betaglukanov in botanično definiranih naravnih proizvodov.

»Podjetje Lek Veterina spada v kategorijo majhnih podjetij, v katerih je zelo težko zagotoviti delo in razvoj v razvojnem oddelku, ker smo vedno znova podvrženi pravilom tržnega gospodarjenja,« je po prejemu priznanja povedal direktor družbe Branko Kamenšek. Kljub temu je usmeritev v razvoj in inovacije sestavni del podjetja, je tako rekoč njegova poslovna filozofija. Nagrajen koncept razvoja izdelkov skupine VetZeo s svojo inovativno sestavo omogoča vezavo mikotoksinov, ki se pojavljajo na kulturnih rastlinah in so potencialno rakotvorni in tako nevarni tudi za ljudi, izboljša okusnost krme, kakor tudi veže amonijak, ki je vedno znova najbolj nadležna  težava v reji prašičev.

Pri govedu Zeofix veže odvečen kalcij iz krme predvsem v obdobju presušitve. Z uporabo izdelka so dokazali boljšo kakovost mleka, več mlečne maščobe in več mlečnih beljakovin. Pri prašičih smo dokazali, da je že tretji dan po dodajanju Zeofix-a koncentracija amonijaka v zraku padla za 12 odstotkov, deseti dan po dodajanju pa je bila manjša celo za 30 odstotkov. Prav tako izdelek izboljša kakovost zraka  pri reji kokoši.

Za izjemen dosežek je zaslužna celotna raziskovalno razvojna ekipa, ki je sodelovala pri projektu VetZeo. V prvem delu projekta smo sodelovali s podjetjem Silkem iz Kidričevega, strokovnjakom za izdelavo sintetičnega zeolita, porozni alusilikatni materiali.

Kot inovativno podjetje, zavezano nenehni rasti in ustvarjanju izdelkov, ki izboljšujejo okolje, si želimo inovativnosti na ravni posameznikov in celotne družbe. Želimo pa tudi, da ljudje slišijo nas, ki gledamo naprej, ne posameznikov ali družbenih skupin, ki so usmerjeni v svoje sebične interese, ki si vedno znova želijo deliti to, kar mi ustvarimo s svojo inovativnostjo in trdim delom.

Katalog vseh prejemnikov nacionalnih priznanj GZS za INOVATIVNOST 2021 prelistajte tukaj>>

Delite s prijatelji na: