Preprečevanje mastitisa pri kravah skozi prehrano />

Mastitis še naprej predstavlja težavo za proizvajalce mleka, saj prizadene 15–20% krav po vsem svetu. Mastitis povzroča ekonomsko izgubo zaradi stroškov zdravljenja, potencialne smrti živali in, kar je najpomembneje, zavrženega mleka. Strategije upravljanja imajo lahko velik vpliv na preprečevanje mastitisa. Vse več je dokazov, da ima prehrana lahko pomembne učinke na imunski sistem in s tem vpliva na stopnjo okužbe in resnost mastitisa. V nadaljevanju bomo pregledali prehranske dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri nadzoru mastitisa.


Krmljenje s silažo in senom


Nekakovostna silaža negativno vpliva na imunski sistem živali. Pregreti proteini in sladkorji lahko uničijo bele krvne celice, ki ščitijo vime. Krave, ki se hranijo s senom in žitom, imajo večjo odpornost na več patogenov kot krave, ki se hranijo s slabo fermentirano silažo. Bakterije iz rodu Pseudomonas in Proteus lahko preživijo tudi visoke temperature, ki nastanejo v silaži. Silaža, onesnažena s temi mikrobi, je lahko vir mastitisa. Tudi plesnivo seno in mikotoksini lahko uničijo bele krvne celice in tako oslabijo imunski sistem.


Lucerna in druge stročnice


Stročnice, zlasti lucerna, vsebujejo veliko estrogenih snovi, katerih koncentracija se razlikuje glede na zrelost rastlin. Pretvorba teh stročnic v silažo ne zmanjša estrogenih lastnosti, ki so odgovorne za razvoj mastitisa. Vnos večje količine estrogenih stročnic spodbuja prezgodnji razvoj tkiva vimena in povečuje pojavnost mastitisa, ki ga povzročajo bakterije, ki se primarno širijo zunaj prostora za molžo.


Prehranska energija


Priporočljivo je, da je treba krave, ki trpijo zaradi mastitisa, hraniti z zmanjšanimi koncentrati. V študiji, izvedeni na 1.038 kravah v prvi laktaciji in 572 kravah z zaporednim laktacijskim obdobjem, so poročali, da je bila pri kravjih obrokih, ki vsebujejo 25% koncentratov in ne 40%, incidenca mastitisa 7% v primerjavi s 36% pri kravah v prvi laktaciji in 19% v primerjavi s 37% pri drugih kravah. Ista študija je primerjala tudi različne ravni energije v obrokih. Krava, ki je prejemala obrok z visoko vsebnostjo energije, je imela v obdobju prve laktacije večje možnosti za mastitis. Pri kravah, ki ne dajejo mleka, pa je imelo tako hranjenje popolnoma nasproten učinek.


Beljakovinski dodatek


Imunski odziv lahko vključuje nastajanje protiteles in celično proliferacijo, ki zahtevata beljakovine. Dodatek 300 g glutamina na dan je pri okuženih kravah imel pozitiven vpliv na delovanje imunskega sistema. Vendar bi pomanjkanje beljakovin naj bilo kratkotrajno, ker:

-    Vnos beljakovin pri kravah je mogoče enostavno povečati s povečanjem koncentracije beljakovin v prehrani in
-    Labilne zaloge beljakovin v telesu se hitro izčrpajo in ko se izčrpajo, se bo proizvodnja mleka zmanjšala, da bo ustrezala količini beljakovin.


Razmerje kalcija in fosforja


Nezadostno razmerje kalcija in fosforja v obrokih povzroča težave z mlečno mrzlico pri telitvi. Če v prehrani primanjkuje kalcija, bo do 50% živali nekaj ur po telitvi razvilo koliformni mastitis. Ta hipokalciemija, ki se razvije v sušnih obdobjih, je na splošno posledica neustreznega razmerja kalcija in fosforja v obrokih.

Minerali v sledovih


Selen: Dodatek selena kravam zmanjša pojavnost in resnost mastitisa zaradi delovanja nekaterih antioksidativnih Se-odvisnih encimov, ki preprečujejo oksidativno in zunajcelično poškodbo žleze. Vendar ni koristno dajati velikih odmerkov Se brez vitamina E, ker je učinek lahko toksičen. Odmerek Se 16 mg na dan povzroči višjo raven mastitisa, razen če se hkrati dajejo dodatki vitamina E.
Cink: Cink ohranja celovitost kože in s tem ščiti strukturo mlečne žleze, ki nastane iz kože. Prav tako igra pomembno vlogo pri tvorbi limfocitov T in B, ki so glavne celične sestavine prilagodljivega imunskega odziva. Z nizkim vrednostjo cinka se poveča pojavnost mastitisa in poveča število somatskih celic v mleku, ki deluje kot vir prostih radikalov in posledično pride do oksidativnega stresa. Priporočena raven dodatka cinka za doječe krave je 40–60 mg / kg.
Baker: Kravam v laktaciji so priporočali dodatek v odmerku 11 mg / kg. Baker velja za pomemben del encimskih sistemov, ki ščitijo celice pred toksičnimi učinki presnovkov kisika, ki nastajajo med fagocitozo. Zmanjšuje tudi resnost kliničnih znakov mastitisa, ki ga povzroča Escherichia coli, vendar trajanje mastitisa lahko ostane nespremenjeno.


Vitamini


Vitamin A: Približno 70.000 IU / d dodatka vitamina A je potrebnega za pozitiven učinek na delovanje nevtrofilcev in limfocitov. Vitamin A je prav tako pomemben za vzdrževanje zdravja epitelijskega tkiva in ima ključno vlogo pri celovitosti in stabilnosti površine sluznice.
Vitamin C: Čeprav vitamin C ni potrebno hranilo za krave molznice, nekateri podatki kažejo, da je vitamin C povezan z mastitisom; to pomeni, da imajo krave z mastitisom nižje koncentracije vitamina C v mleku in plazmi. Vitamin zavira lipidno peroksidacijo in deluje kot ena pomembnih antioksidativnih obrambnih sredstev pred oksidativnimi poškodbami. Zato ima lahko dodajanje vitamina C kravam z injekcijo v podkožje ali vime pozitiven učinek pri zdravljenju mastitisa.
Vitamin E: Najbolj razumljiv učinek vitamina E na mastitis je, da deluje kot lipidno topen celični antioksidant in odstranjevalec prostih radikalov, ščiti pred lipidno peroksidacijo in zmanjšuje vnetni odziv in oksidativni stres med mastitisom. Večina primerov kliničnega mastitisa se pojavi v prvem mesecu laktacije in izvira iz sušnega obdobja. Zato je vzdrževanje optimalne ravni vitamina E s hranjenjem sveže zelene krme, ne pa shranjene krme, pomemben dejavnik pri upravljanju zdravja krav, ki ne dojijo in izboljšanju zdravja in integritete vimena.


Kaj je potrebno upoštevati?


Prehrana nima le neposrednega vpliva na imunsko funkcijo in dovzetnost za mastitis, temveč lahko posredno poveča občutljivost krav na mastitis z vplivom na druge bolezni. Nekatera hranila lahko povzročijo eno ali več presnovnih bolezni, kadar jih je premalo ali preveč. Izkazalo se je, da na primer mlečna mrzlica upočasni zaprtje sesalnega sfinktra, s čimer je vime bolj nagnjeno k mikrobni invaziji. Krave z mlečno mrzlico imajo 8,1-krat večjo verjetnost mastitisa in 9-krat večjo verjetnost, da bodo imele koliformni mastitis. Mastitis je povezan tudi s ketozo in zadržano posteljico, maščobna infiltracija jeter pa počasneje odstranjuje E. coli iz mlečne žleze krave. Veliko teh težav je mogoče ublažiti s pravilno prehrano in strategijami upravljanja, ki pomagajo obvladovati mastitis.
 

Delite s prijatelji na: