Primer afriške prašičje kuge potrjen v  Nemčiji />

Nemčija, največja evropska proizvajalka svinjine, je potrdila prvi primer afriške prašičje kuge (APK) pri divjem prašiču.


Že več mesecev je obstajal strah, da bi se APK prek poljske meje razširila na nemške divje prašiče. APK se je na severovzhodu Poljske prvič pojavila februarja 2014. Virus je potreboval dobrih šest let, da se je razširil v Nemčijo.


Nemško ministrstvo za kmetijstvo je 9. septembra potrdilo prvi primer virusa v Brandenburgu. Na vzhodu države, le nekaj kilometrov od poljske meje, so odkrili truplo divjega prašiča. Odvzeti vzorec so preverili v laboratoriju na Inštitutu Friedrich Loeffler. 


V naslednjih dneh so našli še pet okuženih prašičev, 7,5 km stran od kraja, kjer so našli prvega prašiča. Štirje so bili že mrtvi, enega pa so ustrelili.


V februarskem poročilu je britanski analitik Razvojnega odbora za kmetijstvo in vrtnarstvo ocenil, da pričakujejo, da bo APK imela večji vpliv na nemški trg kot na druge države, ki so bolj izvozno usmerjene, na primer Dansko in Španijo.


Mnogi ključni uvozniki izven Evropske unije prepovejo uvoz svinjine iz držav, kjer razsaja APK, pa čeprav le med divjimi prašiči. To bi pomenilo, da bi nemška svinjina, ki se je prej izvažala v tretje države, ostala omejena na evropski trg.


Kitajska, Južna Koreja, Singapur in Japonska so že prepovedale uvoz nemške svinjine. Nemci jih poskušajo prepričati, da bi omejili le izvoz svinjine iz določenih regij, ter tako omogočili proizvajalcem iz neokuženih regij, da nadaljujejo z izvozom svinjine na azijski trg. Enako načelo je namreč v veljavi v Evropski uniji.


Za APK ni zdravila oziroma cepiva. Gre za smrtonosno in izjemno nalezljivo bolezen. V žariščih izbruha bolezni je trenutno edini učinkovit način zajezitve širjenja bolezni množični pokol živali. Bolezen se širi preko neposrednega stika z okuženim prašičem, iztrebki in telesnimi izločki ali preko posrednega stika z opremo, vozili ali ljudmi, ki delajo s prašiči. Na prašiče se lahko prenese tudi preko okuženega mesa.

Delite s prijatelji na: