Snovi strupene živalim />

Pred kratkim smo na naši strani smo že pred časom objavili daljši sestavek, kjer smo vam predstavili rastline škodljive govedu: https://www.lek-veterina.si/blog/strupene-rastline-za-govedo

V tem zapisu se bomo osredotočili na druge snovi in rastline, ki so strupene, včasih celo smrtonosne za naše živali.

Sezonsko nevarne snovi

Hitro se približuje zimska sezona, kjer se masovno uporabljajo sredstva proti zamrzovanju tekočin, t. i. »antifrizi«, ki so močno toksična za domače živali. Te tekočine imajo po svoji sestavi močno privlačen vonj za naše domače živali, ki jih rade popijejo, pri tem pa pride do hude zastrupitve. Etilen glikol v teh raztopinah lahko povzroči hudo okvaro delovanja ledvic, živali kažejo znake omotičnosti, slabosti in motnje v gibanju, v hudih primerih pa lahko pride celo do smrti.

V jesenskem času je prav tako povečana uporaba sredstev proti glodalcem (t. i. rodenticidi). Ti pridejo v prebavila živali, nato pa pripeljejo do hudih notranjih krvavitev pri živalih, kar je lahko za žival usodno. Ta sredstva lahko živali zaužijejo direktno iz tal, lahko pa jih zaužijejo z že zastrupljenimi glodalci.

Preventiva?

Obstaja veliko število sredstev, ki ščitijo živali pred strupi ali pa vsaj okrepijo njihov obrambni sistem ter tako pripravijo organizem na morebitne toksine. Nekateri delujejo na zaščito jeter (hepatoprotektorji), drugi pa okrepijo sam imunski sistem živali z nujnimi vitamini in minerali.

V humani medicini se v prehrano dodajajo izvlečki rastlin, ki ščitijo organizem pred strupi, temu sledi tudi veterinarska medicina. Pogosto se dodajajo izvlečki artičok, pegastega badlja, ameriškega slavnika in podobno. Izdelke za zaščito živali lahko najdete na naši internetni strani:

https://www.lek-veterina.si/ostale-zivali

Strupi v prehrani živali

Pri rejnih živalih prihaja pogosto do zaužitja toksinov s krmo. Pogosto se v hrani, npr. žitih nahajajo plesni in glive, ki sproščajo hude toksine, ki negativno vplivajo na zdravstveno stanje in poslabšajo konverzijo krme. Najpogostejši mikotoksini so aflatoksini, ohratoksini in trihoteceni. Ti lahko poškodujejo notranje organe, pogosto poškodujejo delovanje jeter. V prehrano živali se vedno pogosteje dodajajo sredstva, ki vežejo mikotoksine – kot je npr. ZeoFix.

Več produktov, ki varujejo zdravje živali, lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.lek-veterina.si/product/search?search=nutrisel

Lek Veterina

Delite s prijatelji na: