Kaj povzroča driske pri teletih? 
Driske povzročajo različni bolezenski povzročitelji, med katere spadajo mikroorganizmi bakterije, virusi in protozoji. Lahko nastanejo tudi iz napak v prehrani (driska prehranskega izvora) ali močne infestacije  s paraziti. Ne glede na povzročitelja, driska vedno potencialno življenjsko ogroža tele, saj tele z vodenim iztrebkom tele izgublja velike količine vode in pomembnih elektrolitov in lahko dehidrira. Dehidracija je zelo resna posledica driske in pogost vzrok za pogin.

Da preprečimo dehidracijo je zelo pomembno čim prej pristopiti k zdravljenju driske. Ker običajno samo z vizualnim pregledom blata ne moremo določiti povzročitelja, drisko zdravimo simptomatsko.

Priporočene terapije
Začetno zdravljenje je usmerjeno v stabilizacijo vode in elektrolitov, ne glede na vzrok driske. Izjemnega pomena je tekočinska terapija z oralnimi elektrolitskimi pripravki. Oralni elektrolitski pripravki, s katerimi pripravimo raztopino za pitje, v prvi vrsti pokrijejo potrebo teleta po vodi in elektrolitih v času trajanja bolezni. Običajno vsebujejo poleg soli in elektrolitov (kalij, natrij, klor, bikarbonate) še glukozo ali kakšen drug sladkor kot vir energije ter puferske snovi za vzpostavitev pH ravnotežja v organizmu.  Dajanje samo čiste pitne vode dehidriranemu teletu ne pomaga dovolj. Običajno dajemo bolnemu teletu 2 litra sveže pripravljenega rehidracijskega napitka 1 do 3 krat na dan, preko cuclja. Raztopine uporabljamo vse  dokler konsistenca blata spet ni normalna. 

V splošnem velja, če dajemo teletom oralne elektrolitske pripravke, jih dajemo ločeno od glavnega obroka. Npr., če tele dobi mleko zjutraj in zvečer, potem naj dobi elektrolitsko raztopino tekom dneva oz. vsaj 15 do 20 minut po krmljenju z mlekom. Če to ni možno, potem krmimo elektrolite skupaj z mlekom (elektrolitski pripravki naj v tem primeru vsebujejo acetat ali zelo nizke koncentracije bikarbonata). 

Ponekod zagovarjajo mnenje, da se mora bolno črevo odpočiti in teletu v času hude driske ne smemo dajati mleka ali mlečnega nadomestka. Najnovejše raziskave kažejo, da krmljenje z mlekom ali kvalitetnim mlečnim nadomestkom driske ne poslabša.

Za včasih zelo učinkovito pomoč k ozdravljenju se poslužujemo pripravkov, t.i. adsorbentov in zaščitnikov črevesne stene. Pripravki iz omenjene skupine vsebujejo oglje, glino, pektine in podobne snovi, ki pomagajo absorbirati bakterije in toksine v prebavnem traktu. Oglje je zelo znano in že stoletja uporabljeno tudi v humani medicini. Je zelo močan absorbent, ki zelo učinkovito absorbira entero in endotoksine, ki so pogost vzrok driske in drisko hitro ustavi. Številne pore v njegovi strukturi izjemno povečajo njegovo notranjo površino in povečajo učinek delovanja. Ker se oglje v črevesju ne resorbira, ne predstavlja nevarnosti za predoziranje ali zastrupitev živali. Kar se tiče kaolina in pektina, klinične študije kažejo njuno slabše delovanje na drisko.

Poleg vseh terapij s pripravki ali zdravili  je izredno pomembna še posebna nega bolnega teleta. Da teletu zagotovimo primerno temperaturo boksa, suho ležišče, zavetje, higieno ipd. lahko neprimerno veliko pripomore k njegovi ozdravitvi. Imejmo na skrbi, da bo tele svoj obrok res pojedlo ter popilo elektrolitsko raztopino. Potrpljenje, nežno prigovarjanje lahko pomaga.

Antibiotik da ali ne
Teleta, ki imajo drisko in izgledajo še relativno zdrava, morda potrebujejo le tekočinsko in nobene druge terapije. Če tele več ni živahno, zavrača krmo, ima povišano temperaturo ali krvavo blato, se priporoča uporaba antibiotika.  Zadnje raziskave kažejo, da je uporaba peroralnih antibiotikov škodljiva za teleta, zato se priporoča njihova parenteralna uporaba.

Zaključek
Prej ko začnemo z zdravljenjem, prej bo tele ozdravelo. Vsakršna zamuda v terapiji lahko zelo neugodno vpliva na zdravstveno stanje teleta za njegovo nadaljnje celotno življenje. Najbolj pomemben dejavnik, ki odločilno vpliva na izid bolezni je nadomeščanje elektrolitov, zato je potrebno čim prej začeti zdravljenje z elektrolitskimi raztopinami.

Delite s prijatelji na: