Toksična živila za pse in mačke />
Mnogo stvari, ki so sorazmerno varne za ljudi, je lahko strupenih za živali, vključno s hrano in pijačo, ki jo zauživamo ljudje. Mednarodni podatki so pokazali, da večino toksinov iz gospodinjstva živali zaužijejo (t.j. 80-85 %), samo 10-15 % primerov zastrupitev pa predstavljajo toksini, ki prehajajo v telo živali preko kože. Najpogostejši vzrok so po podatkih zastrupitve z pesticidi, na drugem mestu so rodenticidi, sledijo jim rastline, zdravila in nato hrana.
V tem zapisu se osredotočamo na živila, ki so strupena za pse in mačke, vključno s toksičnim odmerkom, ki je znan. Na srečo je zelo malo teh toksinov kumulativnih, torej, da bi se nalagali v telesu. Terapiranje zastrupitev je pogosto podporno in prognoza za večino je običajno dobra.

 

Alkohol

 

Živali lahko zaužijejo alkohol na različne načine. Kot zanimiv primer je lahko zaužitje surovega krušnega testa. Toplota telesa živali povzroči, da testo vzhaja v želodcu in v procesu naraščanja in širjenja testa se proizvaja alkohol. Klinični znaki, ki se pojavijo pri živalih vključujejo bolečine v trebuhu, napihnjenost, ataksijo, depresijo in komo. Klinične znake je potrebno odpraviti brez zdravljenja.

 

Avokado

 

Nekatere sorte avokada vsebujejo toksin, imenovan persin. Najbolj so za ta toksin dovzetne ptice, psi in mačke pa veliko manj. Največ tega toksina vsebujejo listi rastline in povzročajo degeneracijo miokarda. Pri psih je najpogostejša težava obstrukcija želodca z semenom tega sadeža.

 

Antifriz

 

Antifriz se nahaja v radiatorjih ter se uporablja kot hladilno sredstvo. Čeprav se pogosteje pojavljajo zastrupitve v hladnejših podnebnih razmerah, pa se lahko pojavijo tudi na območjih s toplim vremenom. Snov v antifrizu, ki privablja živali je etilen glikol in je sladkega okusa. Že samo zaužitje čajne žličke je lahko usodno za žival. Klinični znaki vključujejo bruhanje, povečano pitje in lulanje, anoreksijo, letargijo, komo in epileptične napade.

 

Rdeča pesa

 

Ni strupena, ampak povzroča rdeč urin, kar najpogosteje povzroča skrb pri lastniku živali.

 

Brokoli

 

Brokoli v zmernih količinah v prehrani ni toksičen in je zelo dober za pse. V kolikor pa dnevni vnos preseže več kot 10 % prehrane živali, se lahko pojavijo težave. Znaki, ki jih vidimo pri živali so predvsem posledica draženja gastrointestinalne sluznice.

 

Čokolada in kofein

 

Kofein in teobromin, ki ju najdemo v čokoladi, vplivata na živali podobno kot na ljudi. Povzročata povečan srčni utrip, včasih celo aritmije. Drugi znaki, ki se kažejo so bruhanje, driska, povečano pitje in uriniranje ter hiperaktivnost. Simptomi se pojavijo pri zaužitju 85 mg / kilogram telesne mase. Po zaužitju 100 mg / kilogram telesne mase pa se poroča tudi o smrtnih primerih. Kofein je strupen pri približno 130 mg / kilogram telesne mase. Nesladkana pecilna čokolada vsebuje skoraj sedemkrat več teobromina kot mlečna čokolada.

 

Jajca

 

Kuhana jajca so lahko zdrava za pse. Pazljiv pa je potrebno biti pri surovih jajcih, saj surova jajčna beljakovina vsebuje avidin. Avidin je protein, ki osiromaši žival s vitaminom B, posebej biotinom, ki je bistven za rast in dobro stanje kožuha živali. Prav tako ne smemo pozabiti, da lahko surova jajca vsebujejo bakterije, kot je recimo Salmonella.

 

Jabolka, marelice, češnje, breskve, slive

 

Teh pet plodov običajno ne spada v strupena živila, vseeno pa vsebujejo vrsto cianidnih spojin, ki so lahko strupene za živali, če živali zaužije stebla, semena in listje. Potrebno je pojesti kar precej velik odmerek preden postane toksično za žival. Klinični znaki vključujejo otežkočeno in pospešeno dihanje ter šok. Semena lahko povzročijo tudi obstrukcijo oz. zamašitev črevesja.

 

Grozdje

 

Obstaja več poročanj o psih, ki so razvili akutno odpoved ledvic po zaužitju grozdja ali rozin. Toksični odmerek ni znan, poročajo pa o kliničnih znakih pri zaužitju najmanj 14 gramov grozdja / kg telesne mase in 4 gramov rozin / kg telesne mase. 40 gramov svežega grozdja ali 60 gramov rozin je strupeno za živali s težo 20 kg. Toksin povzroči odpoved ledvic in znaki, ki jih vključuje so bruhanje, driska, pomanjkanje apetita, letargija ali bolečine v trebuhu. Pri vseh psih, ki zaužijejo grozdje ali rozine, se ledvična odpoved ne razvije, vendar pa je potrebno razmisliti o previdnostnih ukrepih, kot so spodbujanje bruhanja, dajanje oglja in začetek diureze tekočine. Hudo zaužitje je lahko usodno.

 

Jetra 

 

V majhnih količinah so lahko jetra dobra za pse (manj kot 3 obroke na teden), velike količine pa lahko povzročajo toksičnost zaradi vitamina A (hipervitaminoza A). Nikoli ne hranite jeter, če žival prejema dodatke vitamina A in jih vedno skuhajte pred hranjenjem. Klinični znaki, ki se kažejo so težave s kostmi, izguba telesne mase in anoreksija.

 

Makadamijski oreščki

 

Toksin v makadamijskih oreščkih ni znan, vendar pa se je pokazalo, da je odmerek 0,7-5 gramov / kg telesne mase strupen (to je približno 5-40 orehov na 20 kg psa). Strupena je tako surova kot pražena makadamija. Simptomi zastrupitve se kažejo kot letargija, bruhanje in zvišana telesna temperatura 

 

Gobe

 

Za pse in mačke so lahko strupene tudi nekatere gobe. Toksini in odmerki v gobah se razlikujejo glede na vrsto. Klinične znake opazimo v 6 - 8 urah po zaužitju. Poročajo o kliničnih znakih, ki vključujejo ataksijo, depresijo, komo, slabost, bruhanje, epileptične napade, odpoved jeter, odpoved ledvic, drisko, halucinacije, povečano telesno temperaturo in smrt.

 

Muškatni orešček

 

Vsebuje narkotik, imenovan miristicin, ki je halucinogen pri psih. Obstajajo klinični primeri o zaužitju velikih odmerkov muškatnega oreščka, ki so bili usodni pri psih. Poročajo, da lahko strupene učinke povzroči polna čajna žlička mletega muškatnega oreščka ali pa en do trije celi muškatni oreščki. Klinični znaki vključujejo tresenje, mišične krče, epileptične napade, halucinacije, slabost, bruhanje in smrt.

 

Čebula in česen

 

Čebula, česen, drobnjak in por iz družine lukovk (Allium spp.) vsebujejo sulfoksid in disulfidne spojine. Te spojine lahko povzročijo oksidativne poškodbe na membranah eritrocitov, ki vodijo do methemoglobinemije in t.i. Heinz Body anemije. Potencialno strupene so tako sveže, suhe, surove, kuhane ali zdrobljene lukovke. Mačke so veliko bolj občutljive kot psi. Toksični odmerki, ki so jih prijavili, se zelo razlikujejo in že zaužitje 2 rezin na teden lahko povzroči klinične znake. Znaki vključujejo bruhanje, drisko, anemijo, razbarvani urin, šibkost, poškodbe jeter, alergične reakcije, astmatične napade in v primeru izpostavljenosti kože, kontaktni dermatitis. Če je prišlo do izpostavljenosti kože, je treba žival očistiti in temeljito posušiti.

 

Krompir

 

Kuhan krompir in pire krompir nista strupena. Strupeni so alkaloidi (Solanum) prisotni v zelenih kalčkih in zelenih krompirjevih olupkih. Solanin se nahaja tudi v drugih rastlinah, kot so recimo jajčevci in paradižnik. Klinični znaki vključujejo drisko, bolečine v trebuhu in v hujših primerih komo ter smrt.

 

Rabarbara

 

Zlasti listi te rastline vsebujejo oksalate, ki lahko povzročijo sečne kamne in akutno ledvično odpoved. Klinični znaki vključujejo anoreksijo, bruhanje, povečano uriniranje in pitje ter letargijo.

 

Tobak

 

Nikotin, ki ga vsebuje tobak, je strupen za živali, na srečo pa večina živali ne mara okusa tobaka. Toksični odmerek nikotina je 20 - 100 mg. Klinični znaki, ki jih opazimo, vključujejo mišični tremor, halucinacije, povečano slinjenje, bruhanje in drisko.

 

Paradižnik

 

Stebla in listi paradižnika vsebujejo oksalate, ki lahko povzročijo sečne kamne in akutno ledvično odpoved. Visoke količine vitamina C, ki ga vsebuje plod paradižnika, povzročajo prebavne motnje. Klinični znaki vključujejo anoreksijo, bruhanje, povečano pitje in uriniranje ter letargijo.

 

Ksilitol

 

Ksilitol se uporablja v izdelkih brez sladkorja (gumi, mint, ustni vodice, vitamini itd.) in se pri ljudeh šteje za varnega. Ksilitol je posebej priljubljen pri diabetikih, saj ne potrebuje insulina za vstop v celice. Majhne količine so lahko strupene za živali. Ksilitol pri psih povzroči sproščanje insulina do 6 krat bolj kot enak odmerek glukoze. Toksični odmerek je zelo nizek 0,1 g / kg. Absorpcija je hitra in klinične znake je mogoče opaziti v 15 minutah po zaužitju. Klinični znaki so posledica hude hipoglikemije (šibkost, depresija, ataksija, tresavice, napadi in koma).

 

Reference: Household Toxins: Dogs and Cats (World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings, 2014; Ninette Keller, BVSc, BVSc (Hons), MMedVet (Med) (Pret), Grad Cert Ed (JCU); Veterinary Specialist Services, Gold Coast, QLD, Australia

 

Pripravila: Larisa Lara Kolarič, dr. vet. med

Delite s prijatelji na: