Toksičnost paracetamola (Lekadol, Daleron, Panadol, Calpol) za mačke

Toksičnost paracetamola (Lekadol, Daleron, Panadol, Calpol) za mačke />

Paracetamol ali acetaminofen je analgetik-antipiretik. Ne učinkuje protivnetno. Učinkovino najdemo v vrsti zdravil kot so Lekadol, Daleron, Panadol, Calpol itd. Vsa ta zdravila so registrirana le za uporabo pri ljudeh in so v prosti prodaji v lekarni (brez recepta). Že najmanjši odmerek paracetamola, ki ga damo dojenčku, je toksičen za mačko. Mačke se najpogosteje zastrupijo s paracetamolom, ker jim lastniki dobronamerno želijo olajšati bolečino ali omiliti znake infekcije zgornjih dihal kljub temu, da med boleznijo pri mački in prehladom pri človeku, razen nekaterih kliničnih znakov, ni nobene povezave.

Paracetamol se presnavlja v jetrih. Ker je pri mački omejena pot presnove preko glukuronske konjugacije, se paracetamol pri mački presnavlja na druge načine, to je s sulfacijo in oksidacijo. Pri tem nastanejo toksični presnovki, ki povzročijo methemoglobinemijo, nastanek Heinzovih telesc in denaturacijo eritrocitne membrane.


Klinični znaki zastrupitve v prvih štirih urah po zaužitju paracetamola so blede sivomodre sluznice, pospešeno bitje srca, pospešena frekvenca dihanja, dihalna stiska, nezanimanje za okolico, bruhanje, neješčnost, obrazna oteklina in oteklina šap, srbež in znižana telesna temperatura. Mačke imajo redkeje povišano telesno temperaturo. S preiskavo krvi in urina ugotovimo kri v urino, slabokrvnost in hemolizo. Kasneje, to je drugi do sedmi dan po zaužitju paracetamola, ugotovimo hemoglobinurijo, intravaskularno hemolizo, zlatenico in znake okvare jeter, poveča se aktivnost jetrnega encima alanin transaminaza ali ALT. Koma, krči, pljučni edem, jetrna nekroza in akutna poškodba ledvic so slabi prognostični znaki. Smrt nastopi običajno dva do šest dni po zaužitju paracetamola.
Kako ravnati, če sumite zastrupitev s paracetamolom?

Ob sumu, da je vaša mačka zaužila zdravilo, ki vsebuje paracetamol, jo je najbolje takoj odpeljati v veterinarsko ambulanto. Prognoza je dobra le v primeru, da je od zaužitja minilo manj kot pol ure. Doma lahko mački ponudimo medicinsko oglje, ki veže nase toksine iz črevesja, vendar pa se paracetamol zelo hitro resorbira v kri. Učinkovitega protistrupa ni, zato je zdravljenje predvsem podporno. Če je bil odmerek zelo velik, živali žal ne moremo rešiti.


Do zastrupitve največkrat pride namerno. Takšna zdravila so nam vedno pri roki in kadar mačko nekaj boli, se mnogi lastniki odločijo za uporabo tabletke iz omarice z zdravili, z mislijo: “Če pomaga meni, bo tudi mački.” Zgodi pa se tudi, da mačka tableto zaužije ponesreči, na primer, ker je nekomu padla iz rok. Nekatera humana zdravila se sicer smejo dajati tudi mačkam, vendar je vedno nujno poznati pravilno odmerjanje in način uporabe. Ne pozabimo, da je razlika med zdravilnim in toksičnim delovanjem neke učinkovine v odmerku. Varnega odmerka za paracetamol pri mački ni. Za zdravljenje živali uporabljajte le tista zdravila, ki vam jih predpiše veterinar.

Delite s prijatelji na: