Učinkovitost izdelka Bombex Farumy pri zatiranju steljnega hrošča (Alphitobius diaperinus)

Učinkovitost izdelka Bombex Farumy pri zatiranju steljnega hrošča (Alphitobius diaperinus) />

Ljudem, ki ne delajo na perutninskih farmah, se steljni hrošč (Alphitobius diaperinus) morda sliši kot neškodljiv hrošč, na omenjenih farmah pa lahko povzroči veliko škodo in celo škoduje zdravju ljudi.

PREDNOSTI IN PREDNOSTI

Za začetek si oglejmo zanimive prednosti hrošča. Ličinke teh hroščev so lahko hranljiv prigrizek. Da, prav ste prebrali. Ličinke steljnega hrošča imajo visoko vsebnost beljakovin in vsebujejo esencialne aminokisline, pomembne vitamine in hranila. Zato jih že lahko naročite v spletnih trgovinah - žive, zamrznjene ali liofilizirane.

Na tem hranljivem dejstvu sta svoj posel zgradila tudi dva mlada nemška podjetnika, ki od leta 2014 dosegata stalno rast podjetja. Izdelujeta namreč pleskavice na osnovi žuželk. Edina razlika je v tem, da se poleg solate in omak namesto govedine uporabljajo rastlinske sestavine in žuželke.

Vzgoja teh ličink hroščev je tudi veliko enostavnejša in veliko bolj okolju prijazna kot gojenje živine za "normalno" proizvodnjo mesa. Toda te ličinke hroščev so tudi dober in pomemben vir hrane za druge žuželke in plazilce.

NEVARNOSTI IN GOSPODARSKA ŠKODA

Ličinke steljnega hrošča lahko povzročijo strukturno škodo na izolaciji v kokošnjakih, ko iščejo mesto, kjer se lahko zaležejo, kar zmanjša izolacijo do 30%, kar posledično poveča stroške energije.

Žal lahko prenašajo tudi preko 60 različnih bolezni. Ne glede na to, ali gre za ličinke ali odrasle hrošče, so patogeni v njihovem črevesju in na telesu, kar olajša prenos. Ti hrošči pogosto okužijo mlade piščance s salmonelo, ki se zlahka prenese na druge živali. Ptice se lahko okužijo s salmonelo zaradi zaužitja ene same žuželke. In to ima lahko grozne gospodarske posledice.

Ogroženi so tudi ljudje, ki lahko razvijejo alergije, če so predolgo izpostavljeni velikemu številu teh hroščev. Dober primer so delavci v okuženih kokošnjakih. Tudi sosedje okuženih območij morajo biti previdni, saj so hrošči nočne živali, ki jih privlači svetloba in toplota ter se lahko hitro preselijo v sosednja (stanovanjska) območja.

ZNAČILNOSTI IN LASTNOSTI

Videz:
Alphitobius diaperinus so temno rjave do črno sijoče barve in zrastejo do 5 ali 6 mm. Ličinke so podolgovate, rumene in zrastejo do 15 mm.

Habitat:
Steljni hrošč si pogosto najde dom v pekarnah ali na perutninskih farmah, saj ima še posebej rad toploto in visoko vlažnost. Izolacijski materiali in talne obloge zagotavljajo dobro okolje za razmnoževanje, ličinke pa pogosto jedo izolacijske in embalažne materiale. Glavna hrana odraslega hrošča je žito, po možnosti plesnivo ali pokvarjeno.

Življenski krog:
Samica Alphitobius diaperinus odloži 14 do 20 jajčec en dan po parjenju pri skritih virih hrane. Te so velike približno 1,5 mm, eliptične oblike, ob straneh rahlo vdrte in lepljive. Glede na temperaturo, rade imajo toplo, se ličinke izležejo po približno 5-ih dneh in takoj začnejo s hranjenjem. Ličinke preidejo skozi več stopenj in se 7-krat levijo, preden se zabubijo. V optimalnih pogojih (32° C) traja razvoj odraslega hrošča le 34 do 53 dni. Pri temperaturah pod 10 ° C se hrošč ne more razviti. V svojem življenju lahko samica izleže v povprečju od 200 do 400 jajčec, možno pa je, da izleže tudi do 2000 jajčec. Odrasli hrošč lahko živi do 12 mesecev.

JESMONDOVI IZDELKI IN UČINKOVITOST + UPORABA / REDČENJE

Čeprav razmnoževanje teh hroščev traja dlje v primerjavi z drugimi škodljivci, lahko sprva neopažena okužba postane zelo obstojna. To je zato, ker se lahko zlasti v perutninarstvu Alphitobius diaperinus pojavlja v velikem številu, kar je izjemno škodljivo za okolje. Ko se odkrije infestacija, je seveda najbolje takoj sprejeti proaktivne ukrepe.

Odkrivanje infestacij v zgodnji fazi je možno z uporabo pasti. Na perutninskih farmah se pogosto uporabljajo pasti za nadzorovanje. Te cevi so narejene iz PVC, dolge približno 10 do 15 cm, napolnjene z valovitim kartonom in zagotavljajo zavetje hroščem. Poleg tega je smiselno preveriti tudi steljo za odrasle ali nezrele hrošče ter izolacijo hiše zaradi poškodb.

Za nadzor akutne okužbe in tudi kot preventivo priporočamo naš izdelek BOMBEX® Farumy. Zahvaljujoč patentirani tehnologiji mikrokapsulacije ima visoko zmogljivost. BOMBEX® Farumy ima takojšen in dolgotrajen učinek. Kljub bolj ekološki formulaciji na vodni osnovi, omogoča prilagojeno sproščanje učinkovin iz mikroskopskih membranskih kapsul 12-tedensko zaščito. Poleg tega je priročen za uporabo, ne draži kože ali dihal in nima neprijetnega vonja.

V primeru hude infestacije lahko 50-100 ml izdelka BOMBEX® Farumy razredčimo s 5 L vode. S tem razmerjem je mogoče obdelati vsa okužena območja, posebej smo pozorni na vrata, okna in prezračevalne odprtine, razpoke in mesta, kjer se skrivajo hrošči ali jajca in ličinke. BOMBEX® Farumy se lahko uporablja tudi za obdelavo prostorov / meglenje. V tem primeru z vodo razredčimo 75 ml izdelka za uporabo na 500 m³.

Pri uporabi izdelka BOMBEX® Farumy je treba upoštevati naslednje točke:
-    Upoštevajte navodila na nalepki za pravilno razredčenje.
-    Pred odpiranjem plastenko dobro pretresite.
-    Poskrbite, da sta posoda in razpršilnik pravilno očiščena.
-    Pravilno zmešajte in premešajte raztopino.
-    Med hojo pretresite nahrbtno škropilnico.
-    Istega dne porabite vso raztopino. Razredčene mešanice ne shranjujte.
-    Zagotovite srednje do grobo pršenje z dovolj pritiska, da prodre v razpoke.
-    Površine dobro namočite, vendar od njih ne sme teči/kapljati.
-    Izdelek Bombex® razredčite v vodi. Ne dodajajte drugih izdelkov ali dodatkov (bodisi za škropljenje ali meglenje).
-    Upoštevajte načela biološkega nadzora škodljivcev.
-    Če škropimo po pranju z apnom (ali razkuževanju), morajo biti površine pred obdelavo z izdelkom Bombex® suhe, da zagotovimo najboljšo učinkovitost.

USPEŠNO IZVAJANJE PRESKUSA Z BOMBEX® FARUMY

Naš izdelek BOMBEX® Farumy se uspešno uporablja na perutninskih farmah po vsej Evropi. En izmed Jesmondovih partnerjev je pred kratkim spremljal uporabo izdelka na komercialni perutninski farmi. Skupna površina kokošnjakov je bila 4200 m2 s 70.000 piščanci.

Za določitev populacije Alphitobius diaperinus so v kokošnjakih v rednih intervalih postavljali cevne pasti. Našteli so več kot 18.000 odraslih hroščev, več kot 3.000 ličink in nekaj zabubljenih ličink (v le desetih pasteh).

Za uporabo izdelka BOMBEX® Farumy je bil razvit inovativni protokol, s katerim smo povečali koristi izdelka

.En teden po nanosu ni bilo živega več nobenega odraslega hrošča. Na koncu populacijskega cikla na farmi piščancev je bila učinkovitost še vedno 99% za odrasle hrošče in 66% za ličinke. Zaradi dolgotrajne učinkovitosti je bilo preprečeno razmnoževanje hroščev, kar je na koncu še dodatno zmanjšalo število ličink.

Za podrobne informacije o izdelku BOMBEX® Farumy in protokolu uporabe se obrnite na ekipo Jesmond. Odvisno od države, Jesmond ponuja tudi alternativne izdelke primerne za uporabo v perutnini.

Čeprav so ličinke hroščev odličnega okusa, če so pravilno pripravljene in so dobra vegetarijanska alternativa, so v perutninskem okolju hrošči precej manj prijetni. Čeprav so v nekaterih pogledih zanimive žuželke, jih je v perutninskem okolju vsekakor treba nadzorovati in po potrebi odstraniti, da  preprečimo morebitno škodo.

(Vir: Jesmond)

Delite s prijatelji na: