Virusne okužbe in učinkoviti protiukrepi />

Pojav novih različic virusov vozi v razvoj virusnih epidemij – kot je COVID-19. Pomanjkanje učinkovitega protivirusnega zdravljenja za nove viruse in hitro širjenje vodi v velike finančne izgube za živinorejce.


Nekateri virusi se lahko prenašajo in povzročajo bolezni pri ljudeh (zoonoze), kot sta ptičja gripa in prašičja kuga. Druge se pojavijo kot rezultat prenosa med živalmi in ljudmi, kot sta HIV in COVID-19. Iz tega razloga je pomembno uporabljati širokospektralno antimikrobno sredstvo, ki se lahko uporablja v sistemu biovarnosti – najpomembnejšem orodju za preprečevanje bolezni.


Zunaj celice gostitelja so virusi nesposobni širjenja in množenja. Vendar lahko v tem stanju pogosto preživijo daljša obdobja. Viruse razvrščamo v tri različne skupine z različno strukturo, glede na težavnost delovanja kemičnega dezinfekcijskega sredstva, vendar je njihova učinkovitost odvisna od različnih dejavnikov, kot so koncentracija, reakcijski čas, temperatura in organska obremenitev.


Kaj nam lahko pomaga pri tem?


Suho dezinfekcijsko sredstvo na podlagi mineralov Stalosan F. je posebej razvito za uporabo v bivališčih za živali, kjer učinkovito nadzira patogene organizme skozi celotno obdobje proizvodnje. Ker ga organski materiali ne deaktivirajo, se lahko uporablja neprestano, učinkovitost enega nanosa pa traja en teden. To so dokazali na Univerzi v Minnesoti na primeru virusa prašičjega reprodukcijskega in respiratornega sindroma (PRRS), kjer so uporabili Stalosan F in dezinfekcijska sredstva na osnovi glutaraldehida za deaktivacijo virusa na čistih čevljih in čevljih umazanih z gnojem. Na umazanih čevljih je bilo delovanje glutaraldehida občutno zmanjšano, medtem, ko se učinkovitost Stalosana F ni zmanjšala.


Uporaba na Kitajskem


Stalosan F je učinkovit proti različnim virusom, ki prizadenejo različne živalske vrste, vključno s koronavirusi, ki povzročajo prašičjo epidemično drisko in prenosljiv gastroenteritis pri prašičih, goveji enterovirus, pasji parvovirus, ptičjo gripo, virus IBD, atipična kokošja kuga in mnoge druge. Pred kratkim je kitajska farma okužena z afriško prašičjo kugo za dezinfekcijo uporabila Stalosan F in uspešno deaktivirala virus.


Obenem Stalosan F ni toksičen za živali in ljudi in se lahko uporablja neprestano brez negativnih stranskih učinkov. Vse trditve v zvezi z delovanjem izdelka so podprte z laboratorijskimi testi in poskusi na terenu.


Stalosan F ni selektiven proti določenim vrstam virusov, zaradi česar je pomembno orodje pri nadzoru virusov. Poleg tega ni učinkovit le proti virusom, temveč tudi proti patogenim bakterijam in glivam, s čimer zmanjšuje število patogenih organizmov in živalim na farmah zagotavlja varno okolje. Posledično se stroški za zdravila zmanjšajo za 50 %.


Izkušnje iz prakse kažejo na pomemben ekonomski vpliv, ki ga ima redna uporaba Stalosana F, saj zmanjšuje smrtnost in bolestnost, s čimer povečuje dobiček proizvodnje živali.
 

Stalosan F lahko kupite na tej povezavi.

Delite s prijatelji na: