Zakaj je vročinski stres težava pri prašičih? />

Večina nas ima raje vročino kot mraz - a topel in vlažen poletni dan je lahko tudi resnično neprijeten, saj se preprosto počutite zaspani in pogosto izgubite apetit. Večinoma si želite le sedeti v senci in spiti nekaj osvežilnega. Ni presenetljivo, da se tudi prašiči tako počutijo. V daljšem časovnem obdobju lahko vroče vreme povzroči velike težave prašičem, zlasti svinjam - in tudi vam kot kmetu.

Prašiči nimajo posebne sposobnosti hlajenja, saj se ne morejo potiti in se lahko ohladijo le z dihanjem. Ko temperatura zraka preseže njihovo mejo udobne temperature, se v njihovem telesu pričnejo dogajati fiziološke spremembe. Če je vlažnost zraka zelo visoka, pride do vročinskega stresa pri sorazmerno nizkih temperaturah.

Med največjimi posledicami fizioloških sprememb je negativni vpliv na presnovo, kar pomeni, da se zmanjša vnos krme in posledično tudi produktivnost. To je velik problem, ko gre za doječe svinje. Imeti morajo dovolj mleka, kar postane veliko težje, če zaradi vročinskega stresa trpijo zaradi zmanjšanega vnosa krme.
Pri pujskih in rastočih prašičih vročinski stres povzroči manjši vnos krme, kar povzroči manjšo rast. Pri merjascih vročinski stres povzroči zmanjšanje kakovosti semena. Bodite pozorni na rezultate plodnosti.

To so simptomi vročinskega stresa pri prašičih - bodite pozorni!

Najpomembnejša stvar, na katero moramo biti pozorni pri vročinskem stresu pri prašičih, je vnos krme. Prepričati se morate, da ostaja enak. Če pride do nenadne spremembe, ki sovpada z višjo temperaturo v hlevih (nad 24 stopinj Celzija), gre morda za vročinski stres.

Kako jim lahko pomagate?

Vročinski stres med drugim pomeni povečano izgubo elektrolitov pri živali. Podobno se poveča raven oksidativnih snovi in zmanjša se učinkovitost encimov, ki te snovi razgrajujejo. Tudi telesno presnovo energije uravnavajo toplotno občutljivi encimi. Zato moramo najti način za vnos elektrolitov v prašičjo krmo.

Obstaja več pomembnih korakov in protiukrepov, na katere se lahko osredotočite in jih izvedete, da se izognete težavam z vročinskim stresom v svoji čredi:

-    Preverite prezračevanje in poskrbite, da bo skozi hlev prišlo čim več zraka.
-    Uporabite hladilni sistem.
-    V vročem vremenu bo morda treba zmanjšati gostoto naselitve.
-    Poskrbite za čisto pitno vodo.
-    Ohranite dobro kakovost krme.

Delite s prijatelji na: