Vprašanje

Zanima me koliko časa po telitvi naj bi se posteljica izločila?  Ali obstaja kakšno domače sredstvo da pospeši izločitev, ali samo obisk veterinarja?

Odgovor

O zaostajanju posteljice govorimo, ko se krava ne očisti v roku 12 oz 24 ur. Če se zaostala posteljica ne izloči, začne v telesu gniti in lahko povzroči sepso živali ter v skrajnem primeru pogin, zato jo mora veterinar nujno izluščiti z roko.

Vzroki za zaostajanje posteljice so različni in na večino nimamo vpliva – razen na prehrano v obdobju okrog telitve. Poskrbeti moramo, da krava ob telitvi ni predebela, kajti kot taka ima več možnosti, da zboli za presnovnimi boleznimi in posledično ne izloči posteljice;  poskrbeti moramo tudi,  da krava ne zboli za mlečno mrzlico, ki je pogost vzrok za zaostajanje posteljice, bolezen pa  nastane zaradi prekomernega krmljenja s kalcijem v obdobju presušitve. Splošno priporočilo za preprečevanje mlečne mrzlice je, da krmimo krave v obdobju presušitve z mineralno-vitaminskim dodatkom, ki ne vsebuje kalcija. Povečano število zaostalih posteljic povezujejo tudi s presežkom fosforja v obroku in pomanjkanjem selena in vitamina E v obroku.

Na drug del vprašanja Vam odgovarjam, da kakšnih domačih sredstev za pospešitev izločitve na žalost ni. Lahko pa pomagajo preparati s kalcijem, s katerimi zalivate krave ob telitvi. Med drugim tak preparat  najdete tudi v našem podjetju v spletni trgovini, pod izdelki za govedo, imenuje se Calpho plus in je med rejci že zelo dobro poznan. 

Delite s prijatelji na: