Živali in uporaba pirotehničnih izdelkov />

Približuje se konec leta in s tem tudi povečana uporaba pirotehnike. Živali slišijo mnogo bolje od nas in so tudi bolj občutljive tako na glasnost zvoka kot na frekvenco. Njihova ušesa namreč zaznavajo tudi frekvence, ki jih naše uho ne zazna, ne glede na jakost zvoka. Poki petard in ognjemetov, pa tudi grmenje in strele, so tako močni in prihajajo od tako daleč, da žival ne more določiti točnega izvora zvoka. To jih še dodatno prestraši, saj pred pokanjem ne more pobegniti. Pokanje pirotehničnih sredstev jim lahko zato povzroča velik stres, kar je še posebej izrazito v prazničnem času.

Nasveti za mirne in prijetne praznike z vašimi hišnimi ljubljenčki:

1. Poskrbite, da se bodo počutili varno: Še bolj kot po navadi se pogovarjajte in igrajte z njimi ter jih ljubkujte. Nagovarjajte jih z mirnim oziroma pomirjujočim glasom in tonom. Cilj je, da se živali ves čas čutijo varne - zato je pomembno, da jim je na voljo njihov najljubši kotiček (velika napaka je na njihovo najljubše mesto postaviti božično drevesce).
2. Vedite se kot običajno: Živali od nas sprejemajo signale, kako se obnašati. Prestrašen, nervozen lastnik bo dosegel ravno nasprotno od želenega. Sledite dnevni rutini, če se slučajno zgodi kaj presenetljivega, reagirajte, kot da to ni nič posebnega.
3. Ne kaznujte: Če se žival prestraši, je nikakor ne smete kaznovati, saj boste s tem le povečali njen strah in tesnobo. Prav tako je ne smete tolažiti med napadom strahu ali je skušati umiriti. Če se boste sami vedli, kot da je vse v redu in normalno, bo tudi žival ugotovila, da je njena reakcija neprimerna in neutemeljena.
4. Nagrajujte: Ko močno prestrašena žival mirno leži, si zasluži lepo nagrado. Ponudite ji njen najljubši priboljšek. To ji bo dalo potrditev, da je njena reakcija pravilna, hkrati pa se bo v njej prebudil pomiritveni občutek ugodja. Med močnejšim truščem žival zabavajte z njej znano aktivnostjo (seveda takšno, ki jo po navadi izvajate znotraj stanovanja ali hiše) in jo s tem zamotite.
5. Upoštevajte veterinarja: Živalim lahko daste pomirjevala, a le po nasvetu in navodilih veterinarja.
6. Imejte nadzor: Sprehajanja psov se ne smete izogibati, a poskrbite, da boste med tem imeli nadzor. Izbirajte čas, ko pokanje ni pogosto, a bodite vedno pripravljeni. Zato naj bo vaš pes privezan, še preden stopite na prosto.
7. Ne izpostavljajte jih pirotehniki: V kolikor boste sami uporabljali pirotehnična sredstva, svoje živali nikoli ne imejte pri sebi.
8. Čipirajte: Če vaši psi in mačke še niso čipirani, čim prej poskrbite tudi za to. Najslabše je, kadar nečipirana žival pobegne in izgine.

Glasno pokanje pa predstavlja stres tudi za druge živali. Za majhne živali je lahko že en sam pok razlika med življenjem in smrtjo. Tudi živalim na kmetiji povzročajo glasni poki neizmeren stres. Pri kokoših lahko upade proizvodnja jajc ali pa so le-ta deformirana. Podobno je pri kravah, ki zaradi stresa proizvajajo manj mleka.

Poleg petard so nevarni tudi ognjemeti, ki lahko, če smo neprevidni, ob pristanku na tla zanetijo požar ali poškodujejo živali in ljudi.
Nevarnosti pirotehnike se vse bolj zavedajo tudi trgovci, saj v nekaterih trgovinah le-te sploh več ne prodajajo. V Lidlu so se že lani odločili, da teh izdelkov ne bodo več prodajali, letos so se za ta korak odločili tudi v Mercatorju in Bauhausu, v Eurospinu pa jih niti nikoli niso prodajali. 


Tudi v našem podjetju pozivamo vse, še posebej pa lastnike živali, da se odpovedo uporabi pirotehnike in si praznike popestrijo s kakšno drugo aktivnostjo, ki bo prijazna do ljudi, živali in okolja.

Delite s prijatelji na: